Obuka za štabne oficire u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija

Ponedeljak, 15.11.2021 | Obuka
U bazi „Jug“ kod Bujanovca ovog meseca se realizuje međunarodni Kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji pohađaju pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga iz 16 zemalja sa pet kontinenata.

Tokom tronedeljne obuke, koju realizuju instruktori iz Centra za mirovne operacije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz podršku gostujućih predavača iz Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, polaznici se osposobljavaju za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

Program obuke je modelovan tako da obuhvata osnovne aspekte funkcionisanja integrisanih misija UN, upoznavanje sa procesom planiranja u vojnoj komponenti misije, štabnim funkcijama i procedurama, a značajan deo kursa je posvećen razmatranju iskustava iz učešća u aktuelnim mirovnim operacijama UN. 

Centar za mirovne operacije je od 2015. godine sertifikovan za izvođenje ovog kursa po standardima i procedurama Ujedinjenih nacija. Veliko međunarodno interesovanje za učešće na kursu potvrda je kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.

Povezane vesti