Prvi skokovi najmlađih padobranaca Vojske Srbije

Ponedeljak, 13.2.2023 | Obuka
Vojnici generacije „septembar 2022“ koji drugi deo vojnog roka služe u 63. padobranskoj brigadi uspešno su izveli svoje prve padobranske skokove na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu.

Reč je o završnom delu osnovne padobranske obuke vojnika, koji obuhvata skokove radi upoznavanja padobrana i njegovih manevarskih sposobnosti, skokove sa otvaranjem rezervnog padobrana, sa ličnim naoružanjem i opremom, dugom zadrškom u stabilizaciji i skok u noćnim uslovima.

Kako bi došli do završne faze padobranske obuke, vojnici su uspešno savladali sadržaje osnovne individualne obuke u centrima Komande za obuku i potom, u 63. padobranskoj brigadi, taktičku, vatrenu i zemaljski deo padobranske obuke. Za to vreme su stekli osnovna vojnička znanja, naučili da rukuju ličnim naoružanjem i opremom i savladali tehnike izvršenja padobranskog skoka.

U okviru zemaljskog dela padobranske obuke, akcenat je bio na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, a vojnici su stečena znanja u praksi primenili prethodnih dana prilikom realizacije skokova.

Uspešnim završetkom padobranske obuke vojnici su stekli zvanje „padobranac“, a sada im se pruža mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta već tradicionalno vlada veliko interesovanje.

Povezane vesti