Taktička vežba s bojevim gađanjem „Pobednik 2023“

Utorak, 12.9.2023 | Obuka
Pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske, uz podršku snaga Ratnog vazduhoplovstva i PVO i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, realizovali su na poligonu „Pasuljanske livade“ taktičku vežbu s bojevim gađanjem „Pobednik 2023“.

Težište vežbe je bilo na izvođenju napadne operacije ojačane taktičke grupe s prelaskom u protivpobunjeničku operaciju, dok je deo sekvenci od ključnog značaja realizovan u simulaciji borbe u urbanoj sredini, uz organizovanje sadejstva sa jedinicama ratnog vazduhoplovstva i Žandarmerije.

Posebna pažnja data je prikupljanju i obradi obaveštajnih podataka novouvedenim sredstvima, zaštiti snaga, kontroli teritorije i neprekidnosti logističke podrške jedinica u zoni operacije.

U realizaciji zadataka aktivno su upotrebljavani tenkovi i druga oklopna borbena vozila, protivoklopni raketni sistemi, artiljerijska oruđa, raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva, besposadni vazduhoplovi, multisenzorski izviđački sistemi i savremeno streljačko naoružanje.

Tokom desetodnevnih aktivnosti na poligonu realizovana su brojna gađanja iz različitog naoružanja artiljerije, artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, oklopnih jedinica i pešadije, a vežbajući sastavi su demonstrirali visok stepen sposobnosti za realizaciju taktičkih i vatrenih zadataka.

Realizacijom vežbe, kojom se završava ovaj ciklus intenzivne obuke, unapređena je obučenost i osposobljenost komandnog kadra i jedinica za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbenih operacija.

Završnim aktivnostima na vežbi prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković i načelnik Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba brigadni general Muharem Fazlić.

Povezane vesti