Obuka borbenih posluga na savremenim artiljerijskim sredstvima

Četvrtak, 4.1.2024 | Obuka
Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša u toku je realizacija kolektivne obuke posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“. 

Obuka se realizuje sa ciljem daljeg unapređenja osposobljenosti pripadnika diviziona Mešovite artiljerijske brigade naoružanog „norama“ za pripremu i izvođenje dejstava, uz maksimalno iskorišćenje mogućnosti ovog savremenog borbenog sredstva.

Posluge na obuci uvežbavaju posedanje vatrenog položaja, pravovremeno otkrivanje ciljeva, upotrebu automatizovanog sistema za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo. Akcenat je na praktičnom osposobljavanju starešina i profesionalnih vojnika za dodatne dužnosti u okviru posluga artiljerijskog oruđa, čime se obezbeđuje zamenjivost sastava i unapređuju žilavost i borbena otpornost jedinice.

Kontinuirana realizacija obuke i uvežbavanja ključna je za očuvanje visoke osposobljenosti i borbene gotovosti diviziona kojem su, uvođenjem top-haubica 155 mm „nora“ u operativnu upotrebu, značajno unapređene sposobnosti za pružanje pouzdane, precizne i snažne vatrene podrške jedinicama Vojske Srbije u izvođenju operacija.

Povezane vesti