Obuka Konjičkog voda Garde za davanje vojnih počasti

Utorak, 5.10.2021 | Obuka
Pripadnici Gardijskog bataljona Garde Vojske Srbije, osim realizacije zadataka na izgradnji borbene gotovosti i davanja vojnih počasti, svakodnevno realizuju obuku radi održavanja visokog nivoa spremnosti i strojeve izgrađenosti za realizaciju namenskih zadataka u okviru protokola državnih organa.

Na ovim aktivnostima se angažuje i Konjički vod, formiran u junu 2018. godine, koji nastavlja dugu tradiciju konjičkih jedinica u srpskoj vojsci i namenjen je za izvršavanje specifičnih protokolarnih zadataka prilikom davanja vojnih počasti. 

Obuka obuhvata uvežbavanje strojevih radnji sa konjima i postupaka za realizaciju vojnih počasti, kako bi pripadnici jedinice uvek bili spremni za uspešnu realizaciju namenskih zadataka a konji utrenirani i adaptirani na specifične uslove i buku.

Formiranjem ove jedinice Vojska Srbije aktivno doprinosi očuvanju konjičke tradicije i konjičkog sporta, i tako čuva sećanje na slavnu Konjičku diviziju i pobede koje je izvojevala u odbrambenim i oslobodilačkim ratovima.

Povezane vesti