Učešće na vežbi traganja i spasavanja „SAREX 38-19“

Sreda, 18.9.2019 | Obuka

Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su na vežbi traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica „SAREX 38-19“, koja je u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izvedena na aerodromima „Nikola Tesla“ i „Vršac“.

Cilj vežbe je uvid u pripremljenost i tehničku osposobljenost angažovanih učesnika u sistemu za pružanje usluga traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije.

Vežba traganja i spasavanja punog kapaciteta „SAREX 38-19“ počela je sinoć na aerodromu „Nikola Tesla“ prikazom u noćnim uslovima po temi „Udes velikog vazduhoplova u okviru aerodromske zone“. Danas su na aerodromu „Vršac“, po tri scenarija, prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacija paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. Nakon toga usledio je tehnički zbor na kojem je prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

Prema rečima potpukovnika Zorana Nenadovića iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, koji je bio u štabu i organizaciji vežbe, „SAREX 38-19“ je najkompleksnija aktivnost tog tipa u 2019. godini u kojoj su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imali značajnu ulogu.

– Na ovoj vežbi učestvovali smo sa helikopterskim jedinicama iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO, medicinskim timom sa VMA i timom za traganje i spasavanje, odnosno spasilačkim timom iz Specijalne brigade. Sve aktivnosti su izvedene bezbedno, sigurno i po planu – rekao je potpukovnik Nenadović.

Kako je istakao major Dragan Marjanović iz 890. mešovite helikopterske eskadrile, veliko je iskustvo učestvovati na vežbi ovakvog tipa, naročito zbog saradnje sa ostalim službama koje su učestvovale na vežbi.

– Mi smo učestovali sa vazduhoplovom Mi-17 i sa novim vazduhoplovom u našem naoružanju H-145M koji će se koristiti i za ove namene – rekao je major Marjanović.

Na vežbi su pored organizatora učestvovali i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, Crveni krst Srbije, Gorska služba spasavanja, kao i predstavnici lokalnih spasilačkih službi i Grad Vršac.

Prikazu izvedenom na aerodromu "Nikola Tesla" su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, dok su prikazu na vršačkom aerodromu prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i predstavnici Grada Vršca.

Povezane vesti