Obuka vojnika u Rečnoj flotili

Utorak, 4.10.2022 | Obuka
Na reci Dunav kod Novog Sada u toku je obuka vojnika na služenju vojnog roka generacije „jun 2022“ i dodatno osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primljeni u jedinice Rečne flotile.  

Vojnici ukrcani na rečne brodove se osposobljavaju za dužnosti signalne službe i poslužilaca brodskih artiljerijskih oruđa, kao i za realizaciju kolektivnih zadataka u operacijama u zahvatu plovnih puteva. 

U skladu sa programom obuke, artiljerci stiču znanja i veštine u rukovanju i održavanju brodskih protivavionskih topova 20mm i 30mm, dok se signalisti osposobljavaju za slanje i prijem signala za opštebrodske pokrete i komunikaciju u združenom plovljenju. U ovom periodu, obuka se realizuje na sidrištu, kako bi se vojnici u potpunosti pripremili za izvršavanje zadataka na svojim borbenim stanicama koji ih očekuju u plovidbi i na izvršenju programskih gađanja.

Obuka vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika u Rečnoj flotili se realizuje tokom cele godine, a dodatnim osposobljavanjem, koje se redovno sprovodi u svim jedinicama Vojske Srbije, profesionalni vojnici se obučavaju za više dužnosti u okviru svog roda ili službe, čime se unapređuje ukupna osposobljenost jedinice.

Povezane vesti