Aktivna faza vežbe „Zajednički odgovor 2023“

Sreda, 24.5.2023 | Obuka
Jedinice Vojske Srbije koje su prešle u aktivnu fazu združene taktičke vežbe snaga odbrane Republike Srbije sa bojevim gađanjima „Zajednički odgovor 2023“ uvežbavaju izvođenje borbenih dejstava i operacija na stalnim i privremenim poligonima.

Na poligonu „Pešter“ su u toku taktička uvežbavanja dela jedinica Kopnene vojske i 63. padobranske brigade. Realizuju se gađanja iz oklopnih borbenih vozila „lazar 3“ i BRDM-2, samohodnih haubica 122 mm, minobacača 82 mm i 120 mm i široke palete streljačkog naoružanja.

Na poligonu „Pasuljanske livade“ realizuju se gađanja u dnevnim i noćnim uslovima, taktičke vežbe pešadijskih, oklopnih, artiljerijskih i artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva, kao i taktička uvežbavanja inžinjerijskih, logističkih i jedinica veze zaduženih za obezbeđenje i podršku u borbenoj operaciji.

U okviru kompleksnih aktivnosti na uvežbavanju pripreme i izvođenja protivterorističke operacije danju i noću, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova uvežbavaju specijalna dejstva na maršu sa predviđanjem borbe u susretu.

Deo vežbovnih sastava realizuje aktivnosti u pokretu, dok će, u skladu sa scenarijom vežbe i planiranom dinamikom, ostale jedinice narednih dana preći u aktivnu fazu i započeti kompleksnije oblike obučavanja.

Povezane vesti