Zajednička vežba specijalaca Srbije i Grčke

Petak, 5.7.2019 | Obuka

Na strelištu „Šumatovac“ kod Aleksinca održana je atraktivna kombinovana vežba taktičkog nivoa, na kojoj su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Republike Grčke demonstrirali vrhunsku vatrenu osposobljenost i sposobnost da efikasno izvrše zadatke protivpobunjeničke borbe uz upotrebu specijalnog desanta.

Vežbi su prisustvovali zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, načelnik Združene operativne komande za specijalne operacije grčke vojske general-major Georgios Cicikostas, vojni izaslanik Grčke u Srbiji kapetan bojnog broda Haralampos Gavalas i drugi gosti.
 
Brigadni general Miroslav Talijan istakao je odličan i sinhronizovan rad učesnika vežbe na terenu, dok je general-major Georgios Cicikostas podvukao značaj vežbe za unapređenje obuke i odličnu organizaciju celokupne zajedničke obuke srpskih i grčkih specijalaca.

Na vežbi se moglo videti više segmenata, objedinjenih u celinu, poput padobranskog skoka, blokade rejona, helikopterskog desanta uz pomoć užeta, protivpobunjeničke borbe i borbe u urbanoj sredini. Vežba je osmišljena da razvije i unapredi borbenu sposobnost i uveća interoperabilnost specijalaca armija Grčke i Srbije.

Povezane vesti