Počasna artiljerijska paljba, defile plovila Rečne flotile i nalet vazduhoplova povodom Dana državnosti

Sreda, 14.2.2024 | Kultura i tradicija
Po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, povodom obeležavanja Sretenja — Dana državnosti Srbije, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili su danas počasnu artiljerijsku paljbu istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Uz zvuke Reprezentativnog orkestra Garde, sa Savskog platoa na Kalemegdanu u Beogradu ispaljeno je deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, nastup Vojnog orkestra „Niš“ prethodio je ispaljenju deset plotuna iz četiri oruđa sa Niške tvrđave, a Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova uveličao je izvođenje počasne paljbe sa deset plotuna iz četiri artiljerijska oruđa u Novom Sadu.

Počasnoj artiljerijskoj paljbi izvedenoj sa Niške tvrđave prisustvovao je ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka zdravlja dr Danica Grujičić. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović prisustvovali su izvođenju počasne paljbe u Beogradu, dok su u Novom Sadu počasnoj artiljerijskoj paljbi prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.

Uporedo sa izvršenjem počasne paljbe, upriličen je defile plovila Rečne flotile — u Beogradu, na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta, i u Novom Sadu, od Žeželjevog mosta do mosta Slobode, a građane su tradicionalnim „rubnim pozdravom“ pozdravile posade komandnih, pomoćnih, višenamenskih, patrolnih i desantnih brodova.

Povodom praznika, za građane Srbije danas je izveden i letački program vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije iznad gradova u Republici Srbiji. Prelet nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom izvršili su avioni mig-29 i CASA C-295, a helikoptere H-145 i Mi-35 su na nebu iznad svojih gradova mogli da vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Srbija obeležava Sretenje — Dan državnosti u znak sećanja na dan kada je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i dan kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav.

Povezane vesti