Vrhovni komandant Vojske Srbije sa rukovodećim i komandnim kadrom u garnizonu Niš

Subota, 11.12.2021 | Aktuelnosti
Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić boravio je danas u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu, gde se sastao sa rukovodećim kadrom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije i prisustvovao prikazu rada diviziona „nora“ B52 M15.

Nakon sastanaka i prikaza predsednik Vučić je istakao da zbog komplikovanja bezbednosne situacije u celom svetu, kao i našem regionu, Srbija mora dalje da razvija i snaži svoje vojne kapacitete kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora na teritoriju Srbije.

— Razgovarali smo danas kako da popunjavamo jedinice i dalje poboljšavamo materijalni status vojnika, oficira i podoficira, iako je sada bolja situacija nego pre, i kako da u narednom periodu dodatno privučemo ljude da služe vojsku kako bi mogli sve jedinice da popunimo u skladu sa ciljevima — rekao je predsednik Vučić.

Vrhovni komandant Vojske Srbije je izjavio da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine, dodajući da bi trebalo uložiti još najmanje dodatnih 500 miliona evra godišnje, iako su potrebe i zahtevi Vojske da to bude 700 miliona evra.

— Zahtevi vojske su opravdani, jer oni imaju strategijske odluke šta da prate u regionu i svetu i moraju da znaju kakvu snagu moraju da imaju i da budu snažniji, i od koga i u koje vidove vojske treba ulagati — ocenio je predsednik Vučić.

On je rekao da će u narednom periodu biti značajnog pojačanja u svim vidovima Vojske Srbije, kao i da nam je potrebno više vojnika i da će zato biti nastavljeno unapređenje materijalnog položaja oficira, podoficira i vojnika.

— Vojska, kao garant stabilnosti i bezbednosti, mora da postoji i bude zaista odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da može da ugrozi Srbiju — poručio je predsednik Vučić. — Nabavljamo i trošimo ogroman novac za našu vojsku i ona je danas mnogostruko snažnija u odnosu na ono kada sam postao ministar odbrane. Srećan sam što smo doneli velike promene. Da li je idealno i dobro, još je daleko od toga, zaključio je i dodao da nas očekuju značajne nabavke po pitanju opremanja i naoružavanja vojske u 2022. godini, a posebno u periodu od 2023. do 2025. godine.

Vrhovni komandant Vojske Srbije je rekao da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti, koji će jasno omeđiti potrebe dostizanja određenog nivoa snage i kapaciteta Vojske Srbije.

Takođe je istakao da još nema odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka jer ima više otvorenih pitanja, iako bi to svakako bilo spasonosno rešenje za Vojsku Srbije.

— Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke — naglasio je predsednik Republike i dodao da naša vojska svakako mora da se osnaži sa još najmanje 5000 vojnika.

— To nisu jednostavne stvari, vojska je komplikovan sistem, i ne može da se izgradi za godinu ili dve. Mi je gradimo devetu godinu na ozbiljan način i tek se sada vide pomaci — objasnio je predsednik Vučić i dodao da javnost ne vidi sve što ima vojska, jer se prikazuje samo jedan deo.

Vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike obilazak je završio vojničkim ručkom sa pripadnicima Vojske Srbije u kasarni „Mija Stanimirović“, a posetu garnizonu Niš nastavlja sutra sastankom sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije Srbije i obilaskom jedinica Vojske Srbije.

Povezane vesti