Obeležen Dan Četvrte brigade kopnene vojske

Četvrtak, 31.1.2019 | Kultura i tradicija

U kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju danas je održana svečanost povodom Dana Četvrte brigade kopnene vojske.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa je u svom obraćanju govorio o rezultatima jedinice u godini za nama.

– S ponosom ističem da smo u 2018. godini predano i vredno radili i ostvarili zapažene rezultate. To potvrđuje da Srbija i Vojska Srbije u nama imaju pouzdanu, jaku, visoko obučenu i osposobljenu jedinicu, spremnu da u svakom trenutku ispuni sve poverene zadatke u sve tri misije, istakao je general Stopa.

U nastavku svečanosti upriličen je defile jedinica i prikaz naoružanja i opreme Brigade. Najistaknutijim starešinama i vojnicima dodeljena su priznanja, a Plaketu Četvrte brigade kopnene vojske dobio je direktor kompanije „Jumko“ Branislav Trajković.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, udruženja vojnih penzionera, rezervnih vojnih starešina i boraca i potomaka oslobodilačkih ratova, zatim predstavnici preduzeća, obrazovnih i javnih ustanova Pčinjskog okruga, kao i brojni poštovaoci i prijatelji Četvrte brigade.

Na Dan Četvrte brigade – 31. januar, koji se obeležava u znak sećanja na oslobođenje Vranja od Turaka 1878. godine, pripadnici Četvrte brigade proslavljaju i slavu Sveti Atanasije Veliki. Tim povodom je u bogoslužbenom prostoru Brigade svečanu liturgiju, uz sasluživanje vojnih sveštenika, služio episkop vranjski Pahomije.

Po završetku liturgije, episkop Pahomije uručio je arhijerijske gramate komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću i komandantu Četvrte brigade brigadnom generalu Slobodanu Stopi, a vojnog sveštenika u Brigadi, jereja potporučnika Vedrana Kostića unapredio je u crkveni čin protonamesnika.

Povezane vesti