Počela vežba “Platinasti vuk 2019”

Ponedeljak, 3.6.2019 | Međunarodna saradnja

Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 19“ počela je danas svečanom ceremonijom otvaranja u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Na vežbi učestvuje oko 500 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa pozdravio je sve učesnike i poželeo im uspešno izvođenje vežbe.

– Vežba „Platinasti vuk“, koja se izvodi u multinacionalnom okruženju, predstavlja dobru priliku da unapredimo naša znanja, ali i razmenimo iskustva sa pripadnicima vojski partnerskih zemalja, rekao je general Stopa.

U vežbi koja se izvodi po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.

Cilj vežbe, koja traje do 19. juna, je da unapredi interoperabilnost i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Povezane vesti