Završena konferencija zamenika načelnika generalštabova

Četvrtak, 12.6.2014 | Međunarodna saradnja

Na Konferenciji zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope, održanoj juče u hotelu Metropol u Beogradu, zaključeno je da treba jačati sposobnosti Brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG) za humanitarne asistencije. Domaćin skupa bio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić.

Na Konferenciji zamenika načelnika generalštabova u okviru Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope, održanoj juče u hotelu Metropol u Beogradu, zaključeno je da treba jačati sposobnosti Brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG) za humanitarne asistencije.

Domaćin skupa bio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a u radu su učestvovale delegacije 14 zemalja-članica inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunija, Turska, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora), delegacija Gruzije kao zemlje posmatrača i delegacije međunarodnih organizacija.

– Svi smo svesni velikog značaja saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti između zemalja regiona Jugoistočne Evrope. Saradnja u ovoj oblasti je ključ koji otvara vrata saradnje u mnogim drugim oblastima, jer samo ako imamo poverenja jedni u druge i ako se obezbedi stabilnost, razumevanje i dijalog u regionu, građani naših zemalja mogu da računaju na bolju budućnost – istakao je general Draganić u svom završnom obraćanju.

Zamenici načelnika generalštabova zemalja JIE zahvalili su generalu Draganiću na srdačnoj dobrodošlici i odlično organizovanoj konferenciji.

Na marginama sastanka, general Draganić razgovarao je sa zamenicima načelnika generalštabova Rumunije i Bugarske o bezbednosnoj situaciji u regionu i unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Tokom razgovora sa rumunskim kolegom general-majorom Dumitruom Skarlatom i bugarskim kontraadmiralom Georgijem Angelovim Georgijevim, postignuta je saglasnost da se zadrži postojeći nivo saradnje i poveća broj aktivnosti, pre svega u oblasti zajedničkih vežbi i obuke.

Povezane vesti