Uspešno završena združena taktička vežba „Vihor 2024“

Petak, 19.4.2024 | Obuka

Predsednik Vučić: Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske


Dan visokih zvanica na združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vihor 2024“, kojem su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je danas na privremenom poligonu „Pešter“.

Današnjim vežbovnim aktivnostima su prisustvovali i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministri u Vladi Srbije, komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš i strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji.

Vrhovni komandant je čestitao ministru odbrane, načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Vojske Srbije na uspešno izvedenoj vežbi i dodao da bi tako, kako je danas prikazano, trebalo da izgleda naša vojska u budućnosti.

— Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako naša vojska treba da izgleda u budućnosti. Danas ste prvi put mogli da vidite kako ćemo da reorganizujemo našu vojsku. Danas je prikazano i mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve izgledaju onako kako treba da nam izgledaju tenkovi. Takođe, videli ste više tipova dronova, i izviđačke, u mnogo većem broju nego ranije, dronove „kamikaze“ „komarce“ i „osice“ koji su radili u parovima i istakao bih da ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija dobar posao obavili noseći 12 mina od 60 mm — svi su pogodili u metu. Čestitam i njima i to nam govori da smo na dobrom putu da stvorimo industriju dronova, bespilotnih letelica koja će moći da podmiri potrebe Vojske Srbije — rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, danas su prikazani i svi tipovi vazduhoplova u njihovim naletima i bojevom gađanju te poručio da je zadovoljan ukupnom spremnošću naše vojske.

— Moramo još mnogo da radimo, još mnogo stvari da popravljamo, kupujemo, pravimo, da se dodatno oslanjamo na našu namensku industriju. Ovo što ste danas videli je u odnosu na ono što smo imali pre deset godina skoro sve novo, skoro ništa od ovoga nismo imali. I to pokazuje koliko je Srbija napredovala, koliko je uspešnija i koliko je ulagala u svoju vojsku, slobodu i nezavisnost — rekao je predsednik Srbije i još jednom čestitao Vojsci Srbije na uspešno izvedenoj vežbi.

Vežba „Vihor 2024“ izvedena je s ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije. Učestvovale su kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva vežba „Vihor 2024“ jedna je od najvećih koje je Vojska Srbije izvela.

Vežba je bila prilika, između ostalog, da se prikaže rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letelica „pegaz“, dron malog dometa „vrabac“, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta „senka”, kiler dron „osica”, naoružani dron „obad“, kao i naoružani mini kvadrikopter „komarac“.

Među sredstvima koja su učestvovala na vežbi su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, „miloš“, „lazar 3”, MRAP, BRDM-2MS, samohodna haubica 122 mm 2S1 „gvozdika” – usavršena, samohodna haubica 155 mm „nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa „oganj“ i vozila „hamvi“.

Na vežbi su bili angažovani i avioni „MiG-29“, modernizovani „orao“, helikopteri „Mi-35M“, „Mi-17“, „H-145M“, „gama” i transportni avion An-26.

Takođe, učestvovali su i daljinski pilotirani vazduhoplov CH-95, protivvazduhoplovni sistemi „FK-3“, „pasars“ i „pancir”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova „repelent”.

Združene taktičke vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, nezamenjiv su oblik obuke u Vojsci Srbije i njihovom realizacijom postiže se visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost Vojske Srbije.

Povezane vesti