Obeležavanje vojnih praznika

Petak, 17.11.2023 | Kultura i tradicija
Povodom obeležavanja Dana Banatske brigade i Dana Centra za mirovne operacije Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije, danas su u kasarnama u Zrenjaninu i Beogradu održane vojne svečanosti.

Pripadnici Banatske brigade su svoj dan obeležili svečanim skupom u kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“ u Zrenjaninu u spomen na 17. novembar 1918. godine, kada je pobednička srpska vojska ušla u tadašnji Veliki Bečkerek. 

U okviru svečanosti, uručene su nagrade najboljim pojedincima, istaknuta ključna dostignuća u izgradnji sposobnosti brigade i upriličen taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.

U kasarni „Banjica“ u Beogradu, Dan jedinice obeležili su pripadnici Centra za mirovne operacije u spomen na  17. novembar 1956. godine, kada je prethodnica Odreda Jugoslovenske narodne armije upućena u sastav Snaga za hitno reagovanje Ujedinjenih nacija na Sinaju. 

Na svečanom skupu održanom tim povodom sumirani su rezultati rada Centra u godini za nama, uručena su priznanja istaknutim pojedincima i premijerno je prikazan promotivni spot „Učešće u mirovnim misijama“. 

Ovom prilikom, supruzi potpukovnika Dejan Stanojevića, koji je 29. marta 2022. godine poginuo u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu, uručena je medalja „Dag Hamarskjold“, kojom je ovaj časni oficir Vojske Srbije posthumno odlikovan od strane Organizacije Ujedinjenih nacija. Reč je o odlikovanju, kojim se odaje počast pripadnicima međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija stradalim prilikom izvršavanja zadataka na izgradnji i očuvanju mira u svetu.

Povezane vesti