Obeležen Dan Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“

Ponedeljak, 1.7.2019 | Kultura i tradicija

Dan Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ i 103 godine postojanja te ustanove svečano su obeleženi danas na Vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Svečenom skupu prisustvovali su načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić, predstavnici organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, raniji komandanti RV i PVO, predstavnici civilnih organizacija sa kojima Zavod sarađuje, zaposleni i penzionisani pripadnici te ustanove i brojni gosti.

Obraćajući se prisutnima, direktor Zavoda pukovnik Despot Janković podsetio je na bogat istorijat ustanove i rezultate postignute u prethodnom periodu. On je, između ostalog, naglasio da je Zavod od 25. juna nosilac sertifikata za održavanje helikoptera „gazela” SA-341 i SA-342, koji im je prvog dana sajma „Partner 2019“ uručio direktor kompanije „Erbas” Bruno Even u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na današnjoj svečanosti su dodeljene stimulativne mere i pohvale, a u radionici Zavoda, gde je održan svečani skup, mogli su se videti vazduhoplovi u različitim fazama remonta ili popravki.

Dan Vazduhopovnog zavoda „Moma Stanojlović“ obeležava se 1. jula u spomen na dan kada je 1916. godine formirana Aeroplanska radionica na aerodromu Mikra kraj Soluna.

Povezane vesti