Dan Ratnog vazduhoplovstva i PVO

Petak, 23.12.2022 | Kultura i tradicija
U Vojsci Srbije je danas svečano obeležen Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i 110 godina od formiranja Vazduhoplovne komande srpske vojske sa sedištem u Nišu.

Centralna svečanost je održana u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Petra Cvetkovića, predstavnika jedinica Vojske Srbije, organa lokalne samouprave, verskih zajednica, boračkih udruženja i brojnih gostiju.

Na svečanosti su sumirani rezultati rada u prethodnoj godini i uručene nagrade i priznanja najboljim pojedincima. Obeležavanje praznika bilo je prilika i da se napravi osvrt na 110 godina dugu istoriju ratnog vazduhoplovstva, ali i da se istaknu obučenost, posvećenost i zalaganje pripadnika ovog vida Vojske Srbije u realizaciji dodeljenih zadataka, pre svega u kontroli i zaštiti vazdušnog prostora Republike Srbije.

Praznik je obeležen i u komandama, jedinicama i ustanovama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, uz svečani stroj i polaganje venaca i cveća na spomen-obeležja u kasarnama i na vojnim aerodromima.

Dan Ratnog vazduhoplovstva i PVO obeležava se 24. decembra u spomen na na dan kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande srpske vojske, u čiji su sastav tada ušli Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta.

Povezane vesti