Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“

Subota, 22.4.2023 | Iz jedinica
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“, kome su prisustvovali vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Na vojnom aerodromu u Batajnici su danas prikazane sposobnosti dela snaga Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i specijalnih snaga, defile specijalnih jedinica, nalet vazuhoplovnog ešelona, najsavremenije naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, kao i sredstva u razvoju domaće odbrambene industrije.
 
Prikazu povodom Dana Vojske Srbije prisustvovali su predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Mađarske Krištof Šalaj Bobrovničski, predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.
 
Vrhovni komandant Vojske Srbije je prikaz sposobnosti ocenio ocenom „vrlo dobro“ i svim pripadnicima Vojske Srbije čestitao praznik, ističući da se taj dan obeležava u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka, koji je utemeljio modernu srpsku državnost u pravom smislu te reči.
 
— Danas smo pokazali deo našeg oruđa, oružja, najsavremenijih sredstava. Mogli ste da vidite brojne promene, prvi put ste mogli da vidite i „CH- 95“,  drugi put „CH- 92“, naši „vrapci“ su gađali pre neki dan i to veoma uspešno. Razvijamo naše dronove, naručili smo i pre kraja godine moći ćete da vidite i naše dronove „kamikaze“ koje smo već kupili i rezervisali. Pažljivo pratimo, naša Vojnoobaveštajna agencija i Generalštab izveštavaju me na dnevnom nivou o događajima u Ukrajini i o tome na koji način i kojim sredstvima se vodi rat — rekao je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se prisutnima, predsednik je posebno istakao „pancir“, „FK-3“, raketnu artiljeriju, ali i bespilotne i besposadne sisteme koji su od ključnog značaja. Naglasio je i značaj jačanja snaga modernizovanim borbenim vozilima pešadije i modernizovanim tenkovima.
 
Vrhovni komandant Vojske Srbije je rekao da je izuzetno ponosan na pripadnike specijalnih jedinica.
 
— Videli ste kako su opremljeni, odeveni, sve je drugačije u odnosu na neko staro vreme. Ono na šta sam posebno ponosan je da se prijavilo oko 1700 ljudi za 530 mesta, koliko smo tražili. Od prijavljenih 4,43% su žene, a 95,57 su muškarci. Neko bi rekao da je iznenađujuće veliki broj prijavljenih sa teritorije Beograda, a proporcionalno broju stanovnika ubedljivo najviše njih prijavilo se iz Jablaničkog okruga. Čestitam ljudima iz Jablanice i želim da im zahvalim i kažem da znaju da zajedno sa Toplicom i Pčinjom oni najviše brane Srbiju. Dakle, prijavilo se tri puta više ljudi. Verujemo da ćemo kroz veoma selektivan proces moći da dobijemo više od traženog broja vojnika i onda je u planu sledeći poziv kada budu primali prve plate od 2000 evra pa naviše. Tada će svi ostali da vide da govorimo istinu i da nema prevare – rekao je predsednik Srbije i dodao da su posetioci današnjeg prikaza imali priliku da vide po 10 aviona „MiG-29“ i „orao“ u letu, kao i brojne helikoptere i tom prilikom najavio dolazak novih helikoptera.
 
—  Naša vojska je sve snažnija, ljudske kapacitete moraćemo da popunjavamo, da budemo kvalitetniji i da mnogo ulažemo. Ja nikada nisam sasvim zadovoljan, ali ono što mogu da kažem to je hvala vam na trudu, hvala na tome što ste uvek tu da sačuvate i zaštitite Srbiju. Naše je da čuvamo i štitimo mir, a da sačuvate i zaštitite mir i ljude možete samo ukoliko imate snažnu armiju. Na razvoju armije nastavićemo da radimo i ja današnju vežbu, uz svu zahvalnost i čestitke pripadnicima Vojske Srbije, ocenjujem „vrlo dobro“ — istakao je predsednik Vučić.

Prikaz je počeo izvođenjem padobranskog demo-skoka pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije.
 
U nastavku su prikazani napad borbenih hlikoptera, desant specijalnih snaga, rešavanje talačke situacije, izvlačenje snaga iz zone operacije, vazduhoplovna vatrena podrška kopnenim snagama, simulacija bliske vazdušne borbe i rad posluga raketnih sistema za protivvazduhoplovna dejstva.

Potom je nastupio defile specijalnih jedinica Vojske Srbije u kom su učestvovali podešeloni 63. padobranske brigade i bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz 72. brigade za specijalne operacije. Nakon toga su prodefilovali i podešeloni Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, vojne policije Kopnene vojske, kao i podešeloni izviđačkih jedinica Kopnene vojske i Komande za obuku.
 
U nastavku je usledio nalet vazduhoplovnog ešelona – aviona „MiG-29“, „orao“, „supergaleb“ G-4, zatim školskih aviona „lasta“ i „utva 75“, borbenih helikoptera „Mi-35“, helikoptera „Mi-8“, „gama“, „H-145“ i „gazela“ i višenamenskih helikoptera „Mi-17“. Nalet vazduhoplovnog ešelona završio se atraktivnim preletom dva aviona „MiG-29“ u brišućem letu.

Javnosti je danas premijerno predstavljena bespilotna letelica „CH-95“, a na prikazu je angažovano više od 5000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.
 
Posetioci su bili u prilici da vide najsavremenije naoružanje i vojnu opremu kojom su opremljene jedinice Vojske Srbije, kao i deo sredstava iz razvoja preduzeća domaće odbrambene industrije. Na stajanci batajničkog vojnog aerodroma su za ovu priliku izloženi protivvazduhoplovni sistemi i sredstva, radari, tenkovi, borbena oklopna vozila, artiljerijska oruđa i sistemi, bespilotne letelice, zatim streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva, savremena zaštitna, balistička i kamuflažna oprema, kao i oprema za specifične zadatke.

Bio je to po svom obimu i sadržaju dosad najveći prikaz naoružanja i vojne opreme u našoj zemlji.

Povezane vesti