Poseta manastiru Hilandar

Petak, 12.11.2021 | Aktivnosti NGŠ
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa delegacijom Vojske Srbije i Njegovim preosveštenstvom episkopom niškim i vojnim Arsenijem, boravi u službenoj poseti manastiru Hilandar.

Reč je o prvoj zvaničnoj poseti načelnika Generalštaba Vojske Srbije ovom manastiru na Svetoj gori, koja predstavlja jedan od najznačajnijih centara pravoslavlja u svetu.

General Mojsilović se u Hilandaru poklonio svetinjama i razgovarao sa igumanom manastira arhimandritom Metodijem i monasima. Izražavajući zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu, general Mojsilović je istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u prilici da kao prvi načelnik Generalštaba Vojske Srbije poseti Svetu goru i jedno od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda manastir Hilandar.

Poseta se realizuje u vreme kada manastir Hilandar proslavlja ktitorsku slavu — Svetog kralja Milutina. Na taj dan se u Vojsci Srbije obeležava Dan verske službe, u spomen na 12. novembar 1839. godine kada je donet zakon kojim je regulisana sveštenička služba u tadašnjoj srpskoj vojsci.

Povezane vesti