Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

Petak, 21.4.2023 | Međunarodna saradnja
U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, juče je započeo taktički kurs iz oblasti civilno-vojne saradnje za pripadnike Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Usavršavanje se realizuje ove i sledeće nedelje u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, sa ciljem osposobljavanja oficira i podoficira koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje za izvršavanje funkcionalnih zadataka u mirovnim operacijama.

Programom kursa predviđeni su raznovrsni teoretski i praktični sadržaji, a akcenat je na uvežbavanju propisanih standardnih procedura za rad na različitim pozicijama u timovima civilno-vojne saradnje na taktičkom nivou, u situacijima kakve ih mogu očekivati u radu s civilnim organizacijama u međunarodnom okruženju.

Obuku na kursu realizuje mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Zajednička obuka u oblasti civilno-vojne saradnje predstavlja samo jednu od brojnih bilateralnih aktivnosti Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD koje doprinose unapređenju interoperabilnosti i operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Povezane vesti