Redovna godišnja analiza stanja i sposobnosti Vojske Srbije

Utorak, 30.1.2024 | Aktuelnosti
Godišnja analiza stanja i operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu završena je danas referisanjem vrhovnom komandantu Vojske Srbije i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, održanom u kasarni „Topčider“ u Beogradu.

Referisanjem je rukovodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, a prisustvovali su, osim ministra odbrane Miloša Vučevića, i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri spoljnih poslova i finansija Ivica Dačić i Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, te najviši rukovodioci i starešine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Po završetku analize, vrhovni komandant je istakao da je Vojska Srbije u godini za nama održala i unapredila svoje operativne sposobnosti i najavio nastavak ulaganja u odbrambene kapacitete Republike Srbije. 

Tokom obilaska prikaza naoružanja i vojne opreme kojima se opremaju ili će biti opremljene jedinice Vojske Srbije ove i narednih godina, predsednik Vučić je istakao da moramo da ubrzavamo dalje naoružavanje Vojske Srbije, da snažimo domaću industriju i da imamo bolju popunu jedinica.

Predsednik Vučić je rekao da su obezbeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije. Izrazio je uverenje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza.

— Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje — rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Republike je rekao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske Federacije koji služi za elektronsko ometanje.

Prema njegovim rečima, nabavka novog oružja zahteva još vojnika i obuke, te je istakao da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

— Uvek vam više ode na povećanje plata zato što to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije, koji imamo jednom godišnje, gde se bavimo situacijom i onim šta bi trebalo uraditi u narednih godinu dana — poručio je predsednik Vučić.

Srbija je ozbiljna država koja ima ozbiljnu vojsku, zaključio je vrhovni komandant Vojske Srbije, dodajući da se spremamo da sačuvamo svoju zemlju, jer u sadašnjim uslovima „ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu“.

— U skladu s tim, moramo da osnažimo našu odbranu i koncept takozvane totalne odbrane, moramo da budemo spremni. Nikoga ne ugrožavamo, čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore — naglasio je predsednik Vučić.  

Ministar Vučević je u obraćanju medijima naglasio da je Vojska Srbije danas upoznala državno rukovodstvo, pre svega predsednika Republike i vrhovnog komandanta, sa analizom stanja, operativne i funkcionalne osposobljenosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

— Razgovarali smo i o zadacima, planovima i za 2024. godinu i iskoristili današnji skup da prikažemo deo naoružanja i vojne opreme kroz ovaj statički deo, sa čim raspolaže Vojska Srbije, ali i šta su razvojni programi koji se sprovode i kroz Vojnotehnički institut i ono što rade ostali delovi namenske industrije Srbije. Pozitivno su ocenjeni rezultati rada Vojske Srbije u 2023. godini, očigledan je napredak — istakao je ministar Vučević.

On je istakao i da je na današnjem sastanku razgovarano i o onome što treba da se unapredi.

— Zadovoljan sam onim što su pripadnici Vojske Srbije radili u 2023. godini i koristim priliku da čestitam i načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Vojske Srbije na izvršenim zadacima i ostvarenim ciljevima u 2023. godini, s napomenom da su zadaci i ciljevi još viši u 2024. godini. Hvala i predsedniku Republike na strpljenju da podelimo sa njim sve ono o čemu razmišljamo i šta su naša očekivanja, odnosno zahtevi — naglasio je ministar Vučević.

Na današnjoj analizi je razmatrana bezbednosna situacija u zemlji i okruženju od uticaja na sposobnosti Vojske Srbije, borbene mogućnosti Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, stanje u jedinicama i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju dodeljenih misija i zadataka. Prezentovan je i dodatno obrazložen predlog Generalštaba Vojske Srbije za stavljanje van snage odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

Rezultati analize pokazuju da je nastavkom opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom, remontom i modernizacijom perspektivnih sredstava ratne tehnike, organizacijsko-mobilizacijskom dogradnjom jedinica i intenzivnom obukom u godini za nama nastavljeno sveobuhvatno jačanje sposobnosti Vojske Srbije, koja ostaje sposobna da se suprotstavi  mogućim oblicima ugrožavanja bezbednosti.

Zaključeno je da su planirani i vanredni zadaci izvršeni u potpunosti, bezbedno i profesionalno, na čemu je vrhovni komandant Vojske Srbije odao priznanje svim oficirima, podoficirima, vojnicima i civilnim licima na službi u Vojsci Srbije, odnosno radu u Ministarstvu odbrane.

Na referisanju su iskazani prioriteti i potrebe Vojske Srbije u srednjoročnom periodu pred nama i predložene mere za dalje unapređenje sposobnosti, uz zahvalnost vrhovnom komandantu i Vladi Republike Srbije na snažnoj podršci planovima i aktivnostima Ministarstva odbrane i Generalštaba usmerenim na jačanje Vojske Srbije kao faktora mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

Povezane vesti