Osnovna padobranska obuka vojnika na služenju vojnog roka

Sreda, 31.1.2024 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu u toku je realizacija osnovne padobranske obuke vojnika generacije „septembar 2023“ koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi.

Obuka predstavlja završni deo procesa osposobljavanja vojnika na služenju vojnog roka padobranske specijalnosti. Izvodi se u trajanju od četiri nedelje, pri čemu zemaljski deo traje tri, a realizacija padobranskih skokova – jednu sedmicu. 

Kako bi u potpunosti pripremljeni pristupili padobranskoj obuci, vojnici su prethodno uspešno prošli individualno osposobljavanje u centrima Komande za obuku i potom, u 63. padobranskoj brigadi, taktičku i vatrenu obuku i proveru fizičkih sposobnosti.

U okviru zemaljskog dela obuke, akcenat je na sticanju potrebnih znanja o desantnom padobranu, načinu njegovog pakovanja i čuvanja, te radu na padobranskim spravama, tokom kojeg se usavršavaju tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama. Ovaj deo obuke ne samo da služi kao priprema za izvođenje padobranskih skokova, već je i važan korak u podizanju discipline, samopouzdanja, odlučnosti i povezanosti vojnika sa padobranskom tradicijom.

Vojnike koji savladaju ovaj segment očekuje realizacija padobranskih skokova u dnevnim i noćnim uslovima, sa naoružanjem i dodatnim teretom. 

Uspešnim završetkom osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su vojnici ove generacije već iskazali interesovanje.

Povezane vesti