Završena takmičenja u vojničkim veštinama na nivou Kopnene vojske

Petak, 14.9.2018 | Obuka

U garnizonima i garnizonskim mestima Kopnene vojske, u toku ove nedelje održana su još četiri takmičenja u vojnim veštinama.

Pripadnici rodova pešadije, oklopnih jedinica i inžinjerije, takmičili su se u Pančevu, Vranju i Bujanovcu, dok su je takmičenje službe telekomunikacija održano u Nišu. 

U kasarni „Stevica Jovanović“ u Pančevu, u toku nedelje organizovano je takmičenje u kolektivnim veštinama roda pešadije, na kome su snage odmerila najbolja pešadijska i minobacačka odeljenja iz Kopnene vojske. Domaćin takmičenja bila je Prva brigada kopnene vojske. 

Najbolja pešadijska odeljenja iz Kopnene vojske takmičila su se savlađivanju različitih prepreka, marševanju, gađanju iz ličnog naoružanja i brojnim drugim disciplinama. Najbolje minobacačlije, snage su odmerile u poznavanju i radu sa minobacačem, posedanju i promeni vatrenog položaja i drugim taktičkim radnjama. 

Nakon izvršenih provera i rangiranja, za prvo mesto u takmičenju pešadijskih odeljenja osvojili su pripadnici Druge brigade kopnene vojske, a drugo i treće mesto ekipe iz Treće i Četvrte brigade kopnene vojske. Za najbolje minobacačko odeljenje proglašeno je odeljenje iz Treće brigade, a drugo i treće mesto osvojila su odeljenja Četvrte i Druge brigade kopnene vojske.

U kasarni „Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog“ u Vranju, organizovano je takmičenje u individualnim, specijalističkim i kolektivnim vojnim veštinama roda oklopnih jedinica. Svečanom otvaranju takmičenja prisustvovao je komandant Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa, koji je, kao domaćin, poželeo takmičarima mnogo uspeha na predstojećem takmičenju.

U poznavanju znanja i veština takmičili su se tenkisti iz sastava mehanizovanih i tenkovskih bataljona brigada Kopnene vojske. Takmičenje se realizovalo u individualnim i specijalističkim veštinama, kada su u pitanju vozači i nišandzije tenka M-84 i borbenog vozila pešadije M-80A i na odeljenskom nivou, na kome je timski rad mehanizovanih odeljenja došao do izražaja.

Takmičarski duh, požrtvovanost i veliki trud doveli su ekipu Četvrte brigade na prvo mesto, drugo mesto zauzela je ekipa Druge brigade, dok je na trećem mestu ekipa Treće brigade, u konkurenciji mehanizovanih odeljenja. 

Za najboljeg vozača tenka M-84 proglašen je desetar Đorđe Trumić iz Prve brigade kopnene vojske, a za najboljeg nišandziju tenka M-84 desetar Vlada Gocić pripadnik Treće brigade. Desetar Aleksandar Pantović iz Treće brigade kopnene vojske najbolji je vozač borbenog vozila pešadije M-80A, dok je najbolji nišandzija-operater desetar Vladimir Panić iz Druge brigade.

Na takmičenju, koje je u bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ organizovala Treća brigada kopnene vojske, snage su odmerili pripadnici roda inžinjerije, koji su se takmičili u idnividualnim i kolektivnim veštinama ovog roda. Takmičenje je otvorio načelnik štaba Treće brigade, pukovnik Dragan Antić. 

U okviru individualnog dela takmičenja, inžinjerci su se nadmetali u upravljanju različitim inžinjerijskim mašinama:  utovarivač, kopač, dozer i grejder, dok su se u kolektivnom delu takmičila najbolja pionirska odeljenja iz Kopnene vojske. 

Za najboljeg vozača-poslužioca utovarivača proglašen je desetar Bojan Miljković iz Treće brigade kopnene vojske, najbolji vozač-poslužilac kopača je desetar Goran Bakić iz iste jedinice, dok je najbolji vozač poslučilac grejdera desetar Dejan Zlatković iz Četvrte brigade. Ekipno, u disciplinama vožnje i posluživanja kopača i utovarivača prva mesta osvojile su ekipe Treće brigade kopnene vojske. U vožnji i posluživanju grejdera prvo mesto su podelile ekipe Treće i Četvrte brigade. U takmičenju pionirskih odeljenja, prvo mesto zauzelo je odeljenje iz Prve brigade kopnene vojske. 

U kasarni „Knjaz Mihailo“ u Nišu održano je takmičenje u vojnim veštinama službe telekomunikacija, na nivou Kopnene vojske. Domaćin takmičenja bio je 21. bataljon veze.  

Najbolji pripadnici službe telekomunikacija iz jedinica Kopnene vojske, imali su prilike da se takmiče u individualnim specijalističkim i kolektivnim vojnim veštinama službe telekomunikacija. Neke od zastupljenih disciplina u individualni specijalističkim veštinama bile su: provera ispravnosti telefona, postavljanje centrale TlCI-10, otpravljanje teksta teleprinterom i druge. U kolektivnim vojnim veštinama ekipe su se nadmetale u postavljanju telekomunikacionih sistema. 

Nakon dva takmičarska dana, za najboljeg u individualnim veštinama službe telekomunikacija proglašen je desetar Nenad Pejković iz Četvrte brigade, drugo mesto zauzeo je zastavnik Rade Rađenović iz Specijalne brigade, a treće mesto zauzeo je stariji vodnik prve klase Perić Dragoljub iz iste jedinice. Najbolje rezultate u kolektivnim vojnim veštinama službe telekomunikacija, radio i radio – relejne specijalnosti ostvarile su ekipe 21. bataljona veze, dok je primat u kolektivnim veštinama linijske specijalnosti odnela ekipa Specijalne brigade. U sveukupnom plasmanu titulu je poneo 21. bataljon veze, ispred Specijalne brigade i Druge brigade koja je bila trećeplasirana ekipa. 

Povezane vesti