Dan visokih zvanica na vežbi „Platinasti vuk 23“

Četvrtak, 22.6.2023 | Obuka
U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca održava se međunarodna taktička vežba obučavanja „Platinasti vuk 23“, na kojoj učestvuje oko 600 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz devet drugih država.

Završnim vežbovnim aktivnostima na poligonu „Borovac“ danas su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil, kao i predstavnici oružanih snaga zemalja učesnica i vojnodiplomatskog kora.

Visoki gosti su bili u prilici da posmatraju kako privremeno formirane multinacionalne jedinice na vežbi rešavaju različite taktičke zadatke koje mirovne snage mogu izvršavati u operacijama podrške miru, kao što su borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu.

Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju. Učestvuju oficiri, podoficiri i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, SAD, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Vežbe iz serije „Platinasti vuk“ se u Srbiji realizuju od 2014. godine, a njihov značaj se ogleda u podizanju kako kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi tako i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama uz upotrebu, između ostalog, i neubojitog oružja.

Povezane vesti