Razmena iskustava u oblasti sajber bezbednosti

Petak, 8.3.2024 | Međunarodna saradnja
Grupa eksperata Vojske Srbije u oblasti sajber bezbednosti boravila je ove nedelje u Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi Ohajo, radi realizacije aktivnosti obuke i razmene iskustava u ovoj oblasti.

Aktivnost je realizovana u okviru programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, s ciljem razmene profesionalnih iskustava, jačanja kapaciteta za odbranu od pretnji iz informacionog prostora i razmatranja mogućnosti za nastavak saradnje stručnih službi dveju zemalja.

Pripadnicima Vojske Srbije su tokom posete predstavljeni programi, kapaciteti i institucije savezne države Ohajo za sajber bezbednost, a bili su u prilici i da razgovaraju s vodećim ekspertima ovih institucija. Zajedno s kolegama iz Nacionalne garde Ohaja, posetili su i državni institut za obrazovanje i obuku u oblasti sajber bezbednosti koji deluje u okviru Univerziteta u Sinsinatiju.

Delegacija Vojske Srbije je tokom boravka u SAD posetila i 121. eskadrilu Nacionalne garde Ohaja za popunu gorivom — kao gost njenih organa za sajber bezbednost zajedno s predstavnicima 179. eskadrile za sajber prostor — kojom prilikom su joj predstavljeni osnovni zadaci i aktivnosti jedinice.

Ova poseta predstavlja nastavak uspešne saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u oblasti sajber odbrane i daje doprinos daljem razvoju sposobnosti i interoperabilnosti oružanih snaga, a time i ukupnih vojno-vojnih odnosa Srbije i SAD.

Povezane vesti