Postavljen krst na krov Crkve Svetog kralja Stefana Dečanskog

Utorak, 13.8.2013 | Aktuelnosti

Episkop lipljanski Jovan Ćulibrk osveštao je danas krst koji je potom postavljen na krov novosagrađene Crkve Svetog kralja Stefana Dečanskog, na ulazu u kasarnu „Radovan Medić“ u Batajnici. Događaju su prisustvovali i protonamesnik Rade Jović, nadležni paroh, komandant 224. centra za elektronska dejstva pukovnik Branislav Ljušić, komandant Specijalne antiterorističke jedinice pukovnik Spasoje Vulević, predstavnici crkve, Vojske, policije i brojni građani...



Episkop lipljanski Jovan Ćulibrk osveštao je danas krst koji je potom postavljen na krov novosagrađene Crkve Svetog kralja Stefana Dečanskog, na ulazu u kasarnu „Radovan Medić“ u Batajnici. Događaju su prisustvovali i protonamesnik Rade Jović, nadležni paroh, komandant 224. centra za elektronska dejstva pukovnik Branislav Ljušić, komandant Specijalne antiterorističke jedinice pukovnik Spasoje Vulević, predstavnici crkve, Vojske, policije i brojni građani.

Izgradnja crkve je primer uspešne civilno-vojne saradnje stanovnika Naselja 13. maj, pripadnika 224. centra za elektronska dejstva i Specijalne antiterorističke jedinice.

Vladika Jovan istakao je značaj tog zdanja, jer će podvig zauvek biti upisan u našu istoriju. On je naglasio i da osveštenje i postavljanje krsta na crkvu predstavlja „kraj početka i početak kraja“.

– Kraj početka jer je crkva sazidana, a početak kraja koji nema kraj – duhovnog zidanja. Ova crkva ima poseban značaj jer je prva posle Drugog svetskog rata koju su s narodom izgradile vojska i policija, istakao je vladika Jovan.

Temelj crkve osveštan je 3. maja prošle godine. Uz donacije raznih institucija, treba istaći i lične priloge starešina, vojnika i policajaca, kao i pomoć SPC i Gradske opštine Zemun.

Naredne faze su postavljanje spoljne fasade, izrada ikonostasa i izgradnja zvonika koji treba da bude sličan onome u Pećkoj patrijaršiji.

Povezane vesti