Uspešno izvedena taktička vežba „Komšije 21“

Petak, 24.9.2021 | Obuka
U kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu uspešno je realizovana međunarodna taktička vežba „Komšije 21“, na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, Mađarske vojske i Nacionalne garde Ohaja.

Završnom danu vežbe prisustvovali su komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković i komandant Pete pešadijske brigade Mađarske vojske brigadni general Balaž Slosjar.

Cilj trilateralne vežbe, čiji je domaćin ove godine bila Prva brigada kopnene vojske, je unapređenje interoperabilnosti i osposobljenosti za izvođenje multinacionalnih operacija na taktičkom nivou, uz jačanje međusobnog poverenja i razmenu iskustava.

Pripadnici oružanih snaga Srbije, Mađarske i SAD su tokom petodnevnih aktivnosti uvežbavali borbene radnje i postupke prilikom angažovanja u operacijama podrške miru, kao šti su kontrola teritorije, pretres terena, medicinska evakuacija i postupci u slučaju napada na snage angažovane u operaciji.

Taktička vežba „Komšije“ izvodi se od 2011. godine naizmenično u Srbiji i Mađarskoj u cilju priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i unapređenja saradnje. Od 2017. godine na vežbi učestvuju i pripadnici Nacionalne garde Ohaja, čime je vežba postala trilateralna.

Povezane vesti