Osnovna letačka obuka za oficire roda avijacije

Ponedeljak, 22.1.2024 | Obuka
Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je osnovna letačka obuka polaznika vojnostručnog osposobljavanja za  rezervne oficire roda avijacije.

Reč je o dopunskom modelu osposobljavanja za pilote Vojske Srbije, u trajanju od oko sedam meseci, koje mogu pohađati lica mlađa od 27 godina sa prethodno stečenim fakultetskim obrazovanjem.

Letačka obuka se izvodi na avionima „lasta“ i helikopterima „gazela“, a realizuju je nastavnici letenja i instruktori iz sastava 204. vazduhoplovne brigade.

U skladu sa programom obučavanja, budući piloti su u ovoj fazi realizovali zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje karakteristika vazduhoplova i njihovih sklopova, tehnika pilotiranja, kao i sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije, a sada, uz vođenje instruktora, prolaze obuku u vazduhu.

Po završetku osnovne letačke obuke, oni će primiti dužnosti u vazduhoplovnim jedinicama Vojske Srbije i pristupiti obuci za navigacijsko, grupno, instrumentalno i noćno letenje, kako bi bili u potpunosti osposobljeni za tip vazduhoplova za koji su selektovani i stekli zvanje pilota Vojske Srbije.

Državljani Republike Srbije koji su završili fakultet a žele da postanu piloti Vojske Srbije imaće priliku da se za to prijave već početkom sledećeg meseca, kada će biti raspisan konkurs za prijem nove generacije polaznika vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije.

Povezane vesti