Završeno drugo Međunarodno takmičenje vojnih vozača

Četvrtak, 12.9.2019 | Obuka

Pripadnici Vojske Srbije pobednici su drugog Međunarodnog takmičenja vojnih vozača, oržanog od 9. do 12. septembra u kasarni „Ribnica“ i na poligonu „Beranovac“ u Kraljevu, u konkurenciji devet ekipa iz pet zemalja.

Ministar Vulin: Vojske iz celog sveta cene i poštuju Vojsku Srbije


U ekipnoj konkurenciji prvo mesto zauzela je ekipa Vojske Srbije, drugo ekipa Ruske Federacije, a treću poziciju ove godine zauzela je ekipa Italije. Priznanja je predstavnicima ekipa uručio ministar odbrane Aleksandar Vulin na ceremoniji svečanog zatvaranja u kasarni „Ribnica“.

U pojedinačnoj konkurenciji sva tri prva mesta zauzeli su vozači Vojske Srbije – na pobedničko postolje popeo se desetar Slobodan Milašinović, drugi je desetar Danijel Dobrić, a treći razvodnik Radovan Vukašinović. Najboljima je medalje i priznanja uručio zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković.

Čestitajući vojnim vozačima na postignutom uspehu, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije koristi svaku priliku da se obuči, da podeli svoja iskustva, ali i da uči od drugih armija.

– Bili smo dobri domaćini i armije iz čitavog sveta su mogle da posvedoče da Vojska Srbije može da se meri sa svakom od najvećih armija sveta. Zadovoljan sam našim rezultatima, uvek je lepo kada pobedite, ali više i važnije od svega je što smo pokazali svoju obučenost, svoju spremnost i što smo pokazali da je Vojska Srbije faktor mira, da sa njom može da se sarađuje i da iz celog sveta ljudi dolaze zato što cene i poštuju Vojsku Srbije i zato što imaju šta da nauče od Vojske Srbije – istakao je danas ministar Vulin na svečanosti zatvaranja drugog Međunarodnog takmičenja vojnih vozača.

Ministar odbrane je istakao da će u narednom periodu Vojska Srbije nabaviti značajan broj novih vozila.

– Učinićemo sve da tehnološki dostignemo sve one koji su ispred nas, ali i da naši pripadnici u svakodnevnom obavljanju svojih aktivnosti imaju nove kamione, nova terenska vozila i nova borbena vozila pešadije. To je pred nama u narednom periodu, a u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, svaki vojnik Vojske Srbije mora da ima najbolju opremu, najbolje uslove, kao i nova sredstva – zaključio je ministar Vulin.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je devet ekipa i osamnaest takmičara iz Srbije, Ruske Federacije, Italije, Bosne i Hercegovine i Mađarske, a tokom trodnevnog takmičenja vozači su pokazali znanje i veštine koje su potrebne za ovu odgovornu i značajnu dužnost u svakoj vojsci.

Govoreći o drugom po redu Međunarodnom takmičenju vojnih vozača i o uspehu ekipe Vojske Srbije, komandant Bataljona za obuku saobraćajne službe i nacionalni predstavnik Vojske Srbije na takmičenju potpukovnik Goran Dobrić istakao je da je zadovoljan realizovanim takmičenjem.

– Kao i prošle godine, i ovo drugo Međunarodno takmičenje vojnih vozača odvijalo se u kasarni „Ribnica“ i na poligonu „Beranovac“ u Kraljevu, kroz četiri discipline rešavanja testa, gađanjem iz vazdušne puške, savlađivanjem poligona na asfaltnoj podlozi i savlađivanjem terenske staze. Ekipu Vojske Srbije činili su pripadnici iz svih njenih jedinica – naglasio je potpukovnik Dobrić.

Prema njegovim rečima, cilj takmičenja nije samo provera veština u upravljanju motornim vozilom, već i razmena iskustava i druženje između vozača svih zemalja učesnica.

Drugo mesto ekipno osvojila je ekipa Rusije, a iz oružanih snaga Ruske Federacije na takmičenju je učestvovao i zastavnik Maksim Evdokimov, koji sa upravo završenog takmičenja vozača nosi pozitivne utiske.

– Ruska ekipa je osvojila drugo mesto u ekipnom plasmanu. Veoma mi se svidela staza, koja je vrlo zanimljiva. Imali smo, takođe, i poteškoće, ali smo učinili sve da ih prevaziđemo i uspeli smo da kao ekipa osvojimo drugo mesto – naglasio je Evdokimov.

Među učesnicima iz ekipe Italije je i zastavnik Alesandro Selta, koji je istakao da je prvi put u Srbiji, kao učesnik na ovom takmičenju.

– Drago nam je što smo učestvovali na ovom takmičenju. To je novo iskustvo za nas i nadamo se da ćemo i u narednom periodu da budemo pozvani na ovakva takmičenja – naglasio je zastavnik Selta, dodajući da se nada da će i u Italiji da organizuju ovakvo takmičenje.

Današnjoj svečanosti u kraljevačkoj kasarni „Ribnica“ prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba pukovnik Srđan Petković, načelnik Odeljenja za saobraćaj i transport Uprave za logistiku Generalštaba pukovnik Željko Ranković, predstavnici vojnodiplomatskog kora i instititucija grada Kraljeva.

Povezane vesti