Obuka za buduće podoficire po novom modelu osposobljavanja

Ponedeljak, 27.11.2023 | Obuka
U Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Narednik Milunka Savić“ u Pančevu ovog meseca je počelo osposobljavanje lica iz građanstva za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira Vojske Srbije.

Reč je o novom modelu osposobljavanja za početne podoficirske dužnosti u jedinicama Vojske Srbije, koji se realizuje u četiri modula u ukupnom trajanju od devet meseci. Na obuci se nalaze najbolji i najspremniji kandidati iz građanstva koji su se javili na konkurs raspisan u martu ove godine.

Prva dva modula, tokom kojih polaznici stiču znanja neophodna za obavljanje osnovnih vojničkih dužnosti i razvijaju liderske sposobnosti za komandovanje odeljenjima, realizuju se u Centru u Pančevu. Budući podoficiri se nakon toga upućuju na specijalističku obuku u centre za obuku i jedinice Vojske Srbije, gde će se praktično osposobljavati za rukovanje sredstvima rodova i službi. 

U poslednjoj fazi usavršavanja, kandidati se upućuju na stažiranje u jedinicama Vojske Srbije, u skladu sa radnim mestima za koja su konkurisali, gde će biti u prilici da se nađu u ulozi zamenika komandira i komandira odeljenja i u praksi provere stečena znanja.

Kandidati za podoficire pokazuju veliko interesovanje i motivisanost tokom obuke, a oni koji uspešno savladaju sve postavljene zadatke tokom usavršavanja, biće promovisani u čin vodnika i stupiti u profesionalni stroj pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti