Vojska Srbije od danas snažnija za bateriju „nora“

Petak, 29.3.2019 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima, prisustvovali su danas obuci, rukovanju, korišćenju i osnovnom održavanju samohodne top-haubice 155 mm NORA B52 M15 u rejonu poligona „Pasuljanske livade“.

– Vojska Srbije je od danas bogatija, moćnija, snažnija za bateriju NORA. Ovo je prvi put da smo, ne samo probali NORE, već da su one vođene i korišćene od strane posada Vojske Srbije. Naši ljudi su obučeni i u potpunosti spremni da koriste taj najsavremeniji složeni borbeni sistem – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije će nastaviti da se oprema, nastaviće da jača i obezbediće se još NORA za upotrebu naše Vojske.

– Naša slavna artiljerija će moći da se ponosi i novim složenim borbenim sistemom. Kao što je vrhovni komandant naše Vojske Aleksandar Vučić naredio, Vojska Srbije će se opremati najmodernijim sredstvima, a na prvom mestu sredstvima koje proizvodi naša odbrambena industrija i koje proizvede naša pamet. Ono što sami proizvedemo i što sami naučimo to je zapravo naše i to niko ne može da nam oduzme – istakao je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba general Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što je danas bio u prilici da pisustvuje završnoj obuci u upotrebi i rukovanju novim savremenim sredstvom.

– Na taj način se ostvaruje kvalitet realizacije, ne samo podizanja nivoa operativnih sposobnosti jedinice, već i celokupne Mešovite artiljerijsko-raketne brigade. Ovo je samo jedan od segmenata nakon uvođenja NORE B52 u naoružanje i opremu Vojske Srbije i jedan ili prvi stepenik kada govorimo o njenoj upotrebi – rekao je general Mojsilović.

On je istakao da je danas bio u prilici da stekne uvid da je vatrena osposobljenost jedinice u primeni i rukovanju novim sredstvima na vrhunskom nivou, dodajući da zahtevi za daljim opremanjem moraju da prate kontinuitet i zahteve Vojske Srbije.

Prema rečima v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, projekat NORA je dokaz sposobnosti našeg vojnoindustrijskog kompleksa, inventivnosti i sposobnosti naših vojnih inženjera. Preteča ovog sistema je napravljena u VTI još 1986. godne, na jednoj tada revolucionarnoj ideji da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila, a među rukovodiocima tog projekta bili su u Anastas Paligorić i Novak Mitrović.

– I posle njih su najmanje dve generacije izvanrednih inženjera radile na ovom projektu i to NORU čini ovakvom kakvom je danas vidimo - jedan od najbolje prodavanih visokotehnoloških proizvoda naše odbrambene industrije. I to je, takođe dokaz kakve sve benefite Vojska Srbije ima od naše industrije. Ovo je već peta generacija NORE u kojoj su implementirane sva nova saznanja i sve nove tehnologije i koja se već dugi niz godina vrlo uspešno pokazala na tri kontinenta – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović, dodajući da je reč o jednom od prioriteta kada je reč o opremanju Vojske Srbije u narednom periodu.

Samohodna top-haubica 155 mm NORA B 52 samohodno je oruđe namenjeno za opštu vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Današnjem obilasku prisustvovali su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Želimir Glišović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba pukovnik Milan Popović i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Novica Petrović.

Povezane vesti