Делегација Оперативне команде мисије Аталанта у посети Генералштабу

Четвртак, 20.4.2017 | Међународна сарадња

Заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба генерал-мајор Славољуб Јанићијевић примио је данас делегацију Оперативне команде војне операције Европске уније „Аталанта“.

Заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић примио је данас делегацију Оперативне команде војне операције Европске уније „Аталанта“ коју је предводио заменик команданта контра-адмирал Ђованбатиста Раимонди.

Представници делегација мисије Аталанта и Генералштаба Војске Србије разговарали су о значају досадашњег ангажовања припадника Војске Србије у овој војној операцији ЕУ као и моделитетима будуће сарадње у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Адмирал Рајмонди захвалио се, у име команде мисије и Војног комитета Европске уније, на доприносу Републике Србије и Војске Србије на учешћу у овој и другим мисијама Европске уније.

Војска Србије започела је ангажовање у војној операцији Европске уније EUNAVFOR АTALANTA у борби против пирата средином 2012. године упућивањем официра речних јединица на бродове команде снага у зони операције у Аденском заливу, а већ од 2013. године, ангажовани су официри Војске Србије у саставу Оперативне команде мисије у Лондону као и тимови за заштиту бродова Светског програма за храну. 

Повезане вести