Испитни летови за пилоте

Четвртак, 11.4.2013 | Обука

Испитним летовима на борбеном авиону НЈ-22 „орао“ на аеродрому „Лађевци код Краљева данас је окончана основна обука за мајора Александра Гајића и капетана Игора Ђорђевића, пилоте 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије који се налазе на преобуци за авион „орао“. Способност пилота у управљању летелицама оцењивао је командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак.

Испитним летовима на борбеном авиону НЈ-22 „орао“ на аеродрому „Лађевци“ код Краљева данас је окончана основна обука за мајора Александра Гајића и капетана Игора Ђорђевића, пилоте 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије који се налазе на преобуци за авион „орао“.

Способност пилота у управљању летелицама оцењивао је командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак.

- Улога испитивача за мене је лепа улога, јер сам се тим послом дуго бавио у ескадрили. Пилоти су на „орао“ прешли са авиона Г-4, на ком су завршили комплетну обуку. Лет је био школски, услови ваздухопловни, техника исправна, колеге су се изузетно добро припремиле, све елементе полетања, слетања и основе акробатског летења извели су квалитетно и безбедно, и тако успешно савладали сегмент обуке који се зове основно летење – истакао је генерал Живак, и додао да пилоте сада очекује  наставак обуке, пре свега борбено и оспособљавање за инструментално и ноћно летење.

- Обука је наш свакодневни задатак. Реч је о процесу који захтева стално оспособљавање младих кадрова и одржавање тренаже сваког пилота. Преобука пилота започета у 98. ваздухопловној бригади значајна је са аспекта бројности пилота и ескадриле у којој се налазе – нагласио је Живак.

Одговарајући на питање новинара, командант Ваздухопловства и ПВО ВС, рекао је да се на прибављању нових летелица интензивно ради, али да постоји низ предуслова који се морају задовољити да би то питање било реализовано.

- Потреба за новим авионима јасно је исказана, и важна је не само због обуке која нам је тежишни задатак у миру, већ и због нашег свакодневног задатка, а то је контрола и заштита ваздушног простора Републике Србије – рекао је он.

Упоредо са испитним летовима на аеродрому у Лађевцима данас је настављено и са преобуком пилота са авиона Г-4 на „орао“, која је поверена јединој јединици ВиПВО која користи овај тип авиона – 241. ловачко-бомбардерској ескадрили „Тигрови“ из 98. ваздухопловне бригаде.

После дуже година ово је прва преобука на аеродрому поред Краљева, а пилоти су претходно савладали теоријску и практичну наставу, и  прошли све прегледе.

Повезане вести