Završne pripreme za svetsko vojno prvenstvo u skijanju

Ponedeljak, 17.3.2014 | Sport u Vojsci

Najbolji skijaši i skijašice Vojske Srbije na Kopaoniku privode kraju pripreme za 52. svetsko vojno prvenstvo u skijanju koje će biti održano od 24. do 29. marta u Finskoj.

Najbolji skijaši i skijašice Vojske Srbije na Kopaoniku privode kraju pripreme za 52. svetsko vojno prvenstvo u skijanju koje će biti održano od 24. do 29. marta u Finskoj.

Tročlana muška reprezentacija u veleslalomu, disciplini u kojoj će nas predstavljati i dve devojke u pojedinačnoj konkurenciji, i troje srpskih takmičara (dva momka i devojka) u nordijskim disciplinama, od 2. do 20 marta prolaze završni trenažni proces pred veoma značajno takmičenje.

Šef delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportve (CISM), pukovnik Dragan Đini je pohvalio domaćine iz 51. skijaškog poligona, kao i hotela Grand, koji je stavio na raspolaganje svoju infrastrukturu za kondicioni trening i relaksaciju takmičara, i JP Skijališta Srbije, zbog omogućavanja besplatnog korišćenja staza i žičara našim takmičarima.

– Oni su, svako na svoj način doprineli uspešnoj organizaciji zimskog trening – kampa, pa skijaši i skijašice imaju optimalan trening i pre i popodne, uoči predstojećeg veoma jakog takmičenja, na kome će učestvovati i mnogi skijaši koji su boje svojih zemalja branili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Iskustva sa prethodnih Svetskih vojnih prvenstava govore da su najbolje plasiranih tridesetak skijaša nosioci FIS bodova, što znači da su profesionalni takmičari.

Kapiten alpske ekipe, kapetan Denijel Peši, ističe da je zadovoljan tokom priprema i da su početni problemi sa snegom, „srećom“, kratko trajali.

– Uslovi su dobri, trenutno nema prilike za bolje, a jedini problem imamo sa opremom, jer svaki takmičar koristi svoju, a ona najčešće nije na potrebnom nivou za vrhunsko takmičenje.

Pripadnik bataljona specijalne namene „Kobre“ stariji vodnik prve klase Igor Vuković, kapiten srpskih „nordijaca“ podseća da smo, kad je reč o nordijskim disciplinama u Vojsci Srbije, počeli da se takmičimo 2006. godine.

– Nastupili smo na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj i od tada smo aktivni u ovoj disciplini koja je fizički i tehnički veoma zahtevna jer opterećuje kompletnu muskulaturu tela. Uslovi na Kopaoniku su odlični, u zadovoljavajućoj smo fizičkoj kondiciji i daćemo svoj maksimum u Finskoj pa ćemo videti gde smo danas u odnosu na ostale sportske nacije.

Najveći uspeh na svetskim prvenstvima naši skijaši postigli su u Italiji 2010. godine, kada je srpska muška ekipa osvojila bronzanu medalju u veleslalomu.
Ključne reči

Povezane vesti