Načelnik Generalštaba u poseti Grčkoj

Četvrtak, 25.1.2018 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković od juče boravi u poseti Republici Grčkoj tokom koje je imao susrete sa grčkim ministrom odbrane i načelnikom generalštaba.

General Diković je, nakon svečanog dočeka ispred zgrade Ministarstva nacionalne odbrane, razgovarao sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom.

Admiral Apostolakis je, sa najbližim saradnicima, upoznao delegaciju Vojske Srbije sa osnovnim karakteristikama i trenutnim angažovanjem grčkih oružanih snaga, kao i sa tekućim i planiranim aktivnostima borbene grupe EU Helbrok, u kojoj je Grčka vodeća nacija.

Osim toga, general Diković i admiral Apostolakis su razgovarali o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Grčke, pre svega u oblasti obuke, vežbi i usavršavanja pripadnika dveju vojski, i o učešću snaga Vojske Srbije u borbenoj grupi EU Helbrok.

Diković i Apostolakis su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane raznovrsna i razvijena, prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje koji su tradicionalno prijateljski, ali da svakako ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Načelnika Generalštaba Vojske Srbije danas je primio i grčki ministar odbrane Panos Kamenos, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj vojnoj saradnji dveju zemalja.

Tokom posete Grčkoj, general Diković, uz najviše vojne počasti, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na centralnom atinskom trgu Sintagmi, a večeras će zajedno sa svojim grčkim kolegom prisustvovati otvaranju izložbe u našoj ambasadi u Atini, priređenoj povodom 150. godišnjice od potpisivanja prvog ugovora o savezništvu Srbije i Grčke.

Delegacija Vojske Srbije juče je obišla bojni krstaš „Georgios Averof“, a u nastavku posete naša delegacija će sutra obići Centar za padobransku obuku Generalštaba Kopnene vojske Grčke u Aspropirgosu.

Povezane vesti