Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Petak, 11.11.2016 | Kultura i tradicija

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar – obeležen je danas polaganjem venaca i svečanim akademijama, uz najviše državne i vojne počasti, širom Republike Srbije.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

„Danas obeležavamo godišnjicu prestanka Prvog svetskog rata. Rata u kome su Srbi bili heroji. Rata za koji bi Srbi voleli da se nikada nije vodio. Da više nikada ne ratujemo, kako bismo svojoj deci omogućili život u miru i blagostanju” – upisao je predsednik Srbije u spomen-knjigu.
 
Uz intoniranje himne, predsednik Nikolić položio je venac s posvetom – „Junacima Velikog rata, ponosni potomci.”

Predsednik vlade Aleksandar Vučić položio je venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Zatim je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom odao poštu vojnicima sahranjenim na Groblju Komonvelta na Novom groblju u Beogradu.

Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je položio venac u ime Vlade Srbije.
Ministar Vulin je kazao da Srbi nisu birali svetske ratove niti odlučivali o njima jer kao mali narod to nisu ni mogli. Ali i da nijedna generacija našeg naroda nije izbegla učešće u ratu, te da, ako već o ratovima nismo mogli odlučivati, o miru možemo.

– Zato je politika vojne neutralnosti naše trajno opredeljenje i naš način da tražimo prijatelje među velikima i moćnima, rekao je Vulin. 
 
Na Spomen-groblju francuskim ratnicima, održana je komemoracija kojoj su prisustvovali, ambasadorka Francuske Kristin Moro, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora, udruženja ratnih veterana, boračkih organizacija, potomaka ratnika 1912–1918. godine.
 
Ambasadorka Moro je naglasila da se sećanju treba posvetiti kako bi se bolje suočili sa sadašnjošću i spremili za budućnost:
–U vreme kada svet priživljava teške trenutke ili, kada su više nego ikada osećaj za dužnost i za žrtvovanje garanti naših najosnovnijih sloboda, treba odati počast onima koji su časno pali na bojnom polju. Danas ćemo se posebno setiti petorice francuskih vojnika koji su poginuli ove godine u operaciji Barkan.

Vence su položili i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici veteranskih udrženja, društva srpsko-francuskog prijateljstva, udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine. 

Počast je ukazana i izginulim ruskim vojnicima. Kod spomen-kosturnice ruskih vojnika, održano je najpre opelo, da bi potom predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomate, članovi veteranskih udruženja takođe položili vence. 
 
Komemoracija je završena na groblju vojnika Komonvelta, gde je najpre britanski ambasador Denis O'Kif pozdravio prisutne.
– Obeležavanje Velikog rata, naročito ovde u Beogradu, ima posebnu težinu, rekao je O'Kif. – Ovo činimo zajedno sa svim zemljama učesnicama ovog strašnog sukoba. Sećamo se miliona koji su pali i patili tokom tog rata, sa nadom da se isti više ne ponovi. I to u vremenu kada se u nekim delovima sveta upravo dešavaju strašni sukobi.
 
Uz pratnju gajdaša Irske Kraljevske Garde i muzičara iz Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, vence na spomenik poginulim vojnicima Komonvelta položili su, osim ambasadora O'Kifa i general Draganić, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, diplomate, članovi veteranskih udruženja, i potomaka ratova 1912.-1918. godine. 
 
Počast stradalima u Velikom ratu odata je i na drugim memorijalnim grobljima na Novom groblju, uz polaganje venaca, intoniranje himni Srbije i država saveznica, i prigodan program.

Dan primirja obeležava se i širom Srbije polaganjem venaca i svečanim akademijama.

Povezane vesti