Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Ponedeljak, 24.3.2014 | Aktuelnosti

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije danas je, povodom 15. godišnjice početka vazdušnih napada Severnoatlantske alijanse, obeležen 24. mart – Dan sećanja na žrtve bombardovanja. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac kraj Spomen-obeležja stradalim civilima u NATO agresiji na Varvarinskom mostu u Varvarinu.

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije danas je, povodom 15. godišnjice početka vazdušnih napada Severnoatlantske alijanse, obeležen 24. mart – Dan sećanja na žrtve bombardovanja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac kraj Spomen-obeležja stradalim civilima u NATO agresiji na Varvarinskom mostu u Varvarinu.

– Od mene ne očekujte da zaboravim šta se dešavalo za vreme agresije na Srbiju, 78 dana i noći, od 24. marta do 9. juna 1999. godine. Ni to, da su vazdušne snage NATO u nedelju, 30. maja iste godine, na dan verskog praznika Svete trojice i velike nedeljne pijace, oko 13 časova sa četiri projektila bombardovali most na Velikoj Moravi – rekao je predsednik Nikolić. On je dodao da većina nas nije zaboravila i oprostila, a možda bi neko to i učinio, „ali nismo čuli iskreno izvinjenje“.

Nikolić je podsetio da je tada poginulo desetoro ljudi, da je 17 teško, a više desetina lakše ranjeno.

Predsednik Srbije je prokomentarisao da se bezdušno nazvana akcija „Milosrdni anđeo“ obrušila uglavnom na nedužne i da su avioni 18 zemalja članica NATO, kao u virtuelnim igrama, bacali bombe uništavajući civilne ciljeve, decu i stare, a propagandna mašinerija ih je nazivala kolateralnom štetom. – Naša je obaveza da nikada ne bude zaboravljena nepravda koja je okončala život svih nevinih koji su stradali na području Srbije i koju je nemoguće ispraviti za čitavu večnost – rekao je Nikolić.

Na brdu Straževica iznad Beograda danas je polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležje dvojici pripadnika vojnog vazduhoplovstva, Vlastimiru Lazareviću i Vladimiru Vujoviću, odata pošta svim poginulim u NATO agresiji na tadašnju Srbiju i Crnu Goru.

Vence na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice“ položili su premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, ministri Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Antić, rođaci i prijatelji stradalih, pripadnici Vojske i brojni građani. Posle odavanja pošte dvojici pripadnika Vojske Srbije, Dačić je istakao da se mora čuvati sećanje na sve koji su branili svoju zemlju, istakavši da su to sve bile nedužne žrtve - i vojnici i policajci i obični građani.

Dačić je istakao da čuvanje uspomene na njih znači i čuvanje sećanja na taj istorijski događaj i izvlačenje pouke da Srbija mora da učini sve da u narednom periodu brani svoje nacionalne i državne interese na način koji sprečava svaku mogućnost napada na nju. On je naglasio i da je obaveza države da brine o svim porodicama žrtava, a da je na mladim generacijama da ne zaborave to što se tada dogodilo.

Ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić položio je u Vranju venac kraj Spomen-obeležja poginulim vojnicima, policajcima i građanima Vranja i okoline od 1991. do 2003. godine.

Ministar je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju su činili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković i komandant 4. brigade brigadni general Zoran Lubura, a vence su položili i predstavnici Pčinjskog okruga, grada Vranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja, kao i porodica stradalih. 

Obraćajući se okupljenima, ministar Rodić je istakao da spomenik simbolizuje silu koja se pojavljuje sa neba, ali i sunce, kao simbol večnosti, sa uklesanim imenima 95 poginulih građana naše domovine. 

– Danas je početak dugog Dana sećanja koji će trajati 78 svitanja i 78 zalazaka sunca, i tokom koga ćemo svakog sata i svakog dana evocirati uspomene na stradale u agresiji na našu zemlju 1999. godine. Ovaj dugi Dan sećanja je prilika da ne ostanu bez zaborava ni jedan od oko 3.500 ubijenih naših sugrađana, odnosno dan da se setimo svakog od 12.500 ranjenih i povređenih. Poseban osećaj bola izaziva svaki od nevino stradalih 90 mališana i 1.031 stradalog pripadnika vojske i policije – istakao je ministar Rodić naglašavajući da je to bio čin grubog narušavanja međunarodnog prava.

Prema njegovim rečima, na današnji dan širom naše zemlje obeležava se tužna i ne hvale vredna godišnjica, od kako je ne samo svojom krivicom i nesnalaženjem u savremenim geopolitičkim zbivanjima, naša otadzbina bila uvučena u sukob. 

– Vek, koji je na nesreću, vek velikih stradanja srpskog naroda, kao takav se i završio – još jednim stradanjem, razaranjem i patnjom, ali i na sreću, ne samo sa nadom već i sa rešenošću da se više nikada ništa slično ne ponovi. Upravo stoga smo danas zajedno ovde da pokažemo da pamtimo, da se sećamo, da poštujemo žrtve i da ovim i ovakvim činom potvrdimo da smo svesni trenutka i okolnosti, kao i vremena u kome živimo, ali i da smo razumeli, iako ne možemo da prihvatimo činjenicu da je sve baš tako i u takvom obimu moralo da se dogodi – naglasio je ministar Rodić poručujući da nikada više ne treba da bude rata zbog ciljeva koji se mogu postići pregovorima i političkim dijalogom. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, položio je venac kraj Spomen-obeležja „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški. U sastavu delegacije bili su i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović i komandant 2. brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović. Vence su položili i članovi porodica i prijatelji poginulih, delegacije lokalnih vlasti, MUP-a, udruženja i organizacija.

General Diković je rekao da je na današnji dan, pre 15 godina, otpočela agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, kada je najmoćniji savez u dosadašnjoj istoriji napao jednu zemlju bez saveznika, zemlju ponosnih i slobodoljubivih ljudi.

– U to vreme stradanja, veza vojske i naroda pokazala je svoju čvrstinu i neraskidivost. Vojska je hrabro branila svoj narod, a narod se sa svojom Vojskom srodio. U tim teškim danima, bilo je mnogo primera viteških i junačkih dela. Činili su ih i pojedinci i čitave jedinice. Među najboljim jedinicama naše vojske bila je 37. motorizovana brigada, odavde, iz Raške, Kraljeva, Vrnjačke banje i Aleksandrovca. Njeni vojnici i starešine svojim vojničkim vrlinama, požrtvovanošću i spremnošću učinili su je herojskom jedinicom, rekao je načelnik Generalštaba.

On je porodicama poginulih pripadnika Vojske Srbije poručio da je njihova bol najveća i da je „teško naći reči utehe“.

– Svi junaci pali u odbrani otadzbine podvižnici su pravde i branitelji istinskih vrednosti. Njihova žrtva je sveta, rekao je general Diković i dodao da nikada ne treba zaboraviti žrtve NATO agresije 1999. godine „čijim se senima danas klanjamo“.

Članovi delegacije Vojske Srbije, i ostali prisutni, obišli su kasnije Spomen sobu u kasarni „Stefan Nemanja“. Iz redova 37. motorizovane brigade živote je položilo 60 heroja. Za svoje rezultate i požrtvovanost, brigada je odlikovana Ordenom Narodnog heroja. 

Postrojavanjem jedinica Prve brigade, Rečne flotile i 240. samostalnog raketnog diviziona PVO iz garnizona Novi Sad i polaganjem cveća na Spomen obeležje pripadnicima tadašnjeg 240. samohodnog raketnog puka PVO poginulim u bombardovanju tokom 1999. godine, pripadnici novosadskog garnizona u kasarni „Jugovićevo“ obeležili su petnaestu godišnjicu NATO agresije na SRJ.

– Iz podsvesti i dalje dopiru zvuci sirena, brujanja aviona i eksplozije. Neka oni ne budu prepreka oproštaju, ali nikada i nikako ne smemo da zaboravimo nepravdu i stradanja doživljene tokom 78 dana bombardovanja – rekao je komandant Prve brigade brigadni general Stojan Batinić. 

Molitveni pomen žrtvama NATO agresije održali su kapetan Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik Prve brigade i hor Svetosavske crkve u Novom Sadu. Cveće i vence na spomen obeležje u ime novosadskog garnizona položili su komandanti Prve brigade i Rečne flotile, brigadni general Stojan Batinić i pukovnik Andrija Andrić, u ime grada Novog Sada Miloš Vučević i Siniša Sević, gradonačelnik i predsednik Skupštine, delegacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine i porodice, i rodbina nastradalih. 

U kasarni „Radovan Medić“, u batajničkom naselju 13. maj, danas je svečano otkrivena bista zastavnika Radovana Medića, jedne od prvih žrtvi NATO bombardovanja, koji je na današnji dan izgubio život na somborskom aerodromu. 

Govoreći o poginulom pripadniku 224. centra za elektronska dejstva, komandant te jedinice pukovnik Branislav Ljušić istakao je da je Medić bio hrabar i odlučan čovek koji je uspešno izvršavao sve zadatke i da je posthumno odlikovan Ordenom zasluga u oblastima odbrane i bezbednosti trećeg stepena. 

– Radovan je dao ono najvrednije što ima, svoj život, za odbranu otadzbine i upisao se u knjigu večnosti, kao mnogobrojni vojnici, vitezovi i heroji s kojima je stao u stroj. Bio je i ostao vojnik, ali pre svega čovek, a to je najsjajnije od svih kruna i važnije od svih stolica – istakao je pukovnik Ljušić i dodao da će svetli lik heroja te jedinice ostati u sećanju i svim budućim delima. 

Bistu su otkrili Medićeva supruga Smiljana i načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, brigadni general Ilija Todorov, posle čega su je sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštali a delegacije položile vence i cveće. 

Skupu u kasarni „Radovan Medić“ prisustvovali su i zamenik komandanta Združene operativne komande brigadni general Slavoljub Janićijević, zamenik načelnika Vojnogeografskog instituta pukovnik Zoran Srdić, predstavnici gradske opštine Zemun, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije i porodice i prijatelja poginulog pripadnika 224. centra za elektronska dejstva.

Povodom Dana sećanja danas su u komandama, jedinicama i ustanovama održani komemorativni skupovi, a delegacije Vojske Srbije položile su vence i cveće na spomen-obeležja širom Srbije. Pomen žrtvama NATO bombardovanja služen je u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Informacija o Danu sećanja na stradale u NATO agresiji – 24. mart 2014.

Povezane vesti