Obeležen Dan atomsko-biološko hemijske službe

Sreda, 28.9.2016 | Kultura i tradicija

Pripadnici Centra za usavršavanje kadrova ABHO i 246. bataljona ABHO danas su u kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ svečano obeležili Dan atomsko-biološko-hemijske službe – 28. septembar.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba, Kopnene vojske, Komande za obuku, komandanti jedinica iz garnizona Kruševac, penzionisani generali, predstavnici lokalne samouprave, privrednih organizacija iz Kruševca i Srpske pravoslavne crkve.

Komandant Centra ABHO pukovnik dr Ivan Lazarević u svom obraćanju podsetio je na razvoj ABH službe kroz 84 godine dugu istoriju i istakao da su pripadnici službe stručno osposobljeni za izvršavanje zadataka u svim misijama Vojske Srbije.

Na današnjoj svečanosti uručene su stimulativne mere pripadnicima 246. bataljona ABHO i Centra ABHO koji su u protekloj godini ostvarili najzapaženije rezultate.

Pripadnici ABH službe svoj Dan obeležavaju 28. septembra, u znak sećanja na dan kada je 1932. godine, na osnovu Uredbe ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije, u okviru Vojnotehničkog zavoda „Obilićevo“, u Kruševcu počelo formiranje prve regularne jedinice protivhemijske zaštite – Barutanskog bataljona.

Povezane vesti