Obeležen Dan ABH službe

Četvrtak, 28.9.2017 | Obuka

U Kruševcu je danas obeležen Dan atomsko-biološko-hemijske službe, 85 godina postojanja i 10 godina od formiranja 246. bataljona ABHO.

U kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ pripadnici 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) i Centra ABHO danas su svečano obeležili Dan atomsko-biološko-hemijske službe, 85 godina postojanja i 10 godina od formiranja 246. bataljona ABHO.

Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandanti jedinica iz garnizona Kruševac, penzionisani generali, komandanti jedinica i pripadnici ABH službe, predstavnik Eparhije kruševačke, predstavnici lokalne samouprave, javnih ustanova i preduzeća, škola i privrednih organizacija iz Kruševca.

Komandant 246. bataljona ABHO potpukovnik Zoran Vukadinović je istakao da se ispred pripadnika te službe nalazi vreme koje donosi nove profesionalne izazove i mnogobrojne zadatke i obaveze, a da je glavni zadatak odbrana Srbije.

Prva regularna jedinica protivhemijske zaštite, poznata kao Barutanski bataljon formirana je 28. septembra 1932. godine u Vojnotehničkom zavodu „Obilićevo“ u Kruševcu. Ovaj datum se u Vojsci Srbije obeležava kao Dan atomsko-biološko-hemijske službe,, a tradicije Barutanskog bataljona danas dostojno nastavljaju 246. bataljon ABHO i Centar ABHO.

Povezane vesti