Dan mirovnjaka obeležen u Centru za mirovne operacije

Ponedeljak, 29.5.2017 | Kultura i tradicija

U prostorijama Centra za mirovne operacije u kasarni „Banjica 2“, u prisustvu brojnih gostiju, danas je obeležen praznik Ujedinjenih nacija 29. maj – Dan mirovnjaka.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadni general Predrag Simović, bivši načelnici Centra za mirovne operacije, na čelu sa brigadnim generalom Jelesijem Radivojevićem, veterani mirovnih misija Ujedinjenih nacija i drugi brojni gosti.

Zastupnik načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović upoznao je goste sa istorijatom učešća JNA i Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i osvrnuo se na današnje učešće Vojske Srbije u 10 mirovnih misija, šest pod mandatom Ujedinjenih nacija i četiri pod mandatom Evropske Unije, sa 329 angažovanih pripadnika.

On je naglasio da je danas Republika Srbija jedan od najpouzdanijih i najpoželjnijih partnera Ujedinjenih nacija u mirovnim misijama.

Kao ustanova koja aktivno učestvuje u obuci, izboru, pripremama i koordinaciji učešća Vojske Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, Centar za mirovne operacije svake godine daje skroman doprinos obeležavanju Dana mirovnjaka koji Ujedinjene nacije slave kao jedan od svojih najvećih praznika.  

Povezane vesti