Prijem kod generala Dikovića povodom praznika rodova i službi

Četvrtak, 2.11.2017 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas delegacije inžinjerije, finansijske i građevinske službe, povodom predstojećih praznika rodova i službi.

Delegaciju roda inžinjerije je predvodio pukovnik Dragan Bojić, zamenik komandanta Rečne flotile, delegaciju građevinske službe – načelnik Uprave za infrastrukturu potpukovnik Slobodan Starčević, dok je finansiste predvodio potpukovnik Stepan Vuković iz Odeljenja za finansije Generalštaba Vojske Srbije.

General Diković je gostima čestitao nastupajuće praznike i odao im priznanje za predan i odgovoran rad na izgradnji operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Dan inžinjerije Vojske Srbije slavi se 6. novembra u spomen na dan kada je, 1865. godine, u Kneževini Srbiji donet Zakon o izmeni i dopuni Zakona o uređivanju vojske iz 1864. godine, kojim su pontoniri i pioniri izdvojeni iz artiljerije u poseban rod – rod inžinjerije.

Dan građevinske službe slavi se 8. novembra, kada i Međunarodni dan urbanizma, koji je Republika Srbija zvanično prihvatila kao Dan urbanizma.

Dan finansijske službe slavi se 8. novembra u spomen na dan kada je 1944. godine formirano Finansijsko odeljenje pri Povereništvu narodne odbrane, koje je postalo rukovodeći organ finansijske službe za celu NOVJ.

Povezane vesti