Otvoren kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama

Ponedeljak, 23.4.2018 | Obuka

U Centru za mirovne operacije u Beogradu danas je počeo petodnevni kurs o zaštiti civila u mirovnim operacijama na operativnom nivou (United Nations Protection of Civilians Course – Operational level).

Kurs pohađa deset pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dva pripadnika MUP-a Srbije, po jedan pripadnik vojski Belorusije, Bosne i Hercegovine i NR Kine, i predstavnik misije UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA). Oni će izučavati koncept zaštite civila u mirovnim operacijama UN u skladu sa mandatom misije i pravilima angažovanja na operativnom nivou.

Nosilac realizacije je Centar za mirovne operacije, a nastavu će osim instruktora iz Centra, izvoditi i njihove kolege iz partnerskih centara za obuku za učešće u mirovnim operacijama iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Kurs Zaštita civila u mirovnim operacijama se realizuje u skladu sa standardima Ujedinjenih nacija u obuci, a od prošle godine je od strane Ujedinjenih nacija za njegovo izvođenje sertifikovan Centar za mirovne operacije.

Kurs je svečano otvorio načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik dr Milivoje Pajović.

Povezane vesti