Novi kontingent Vojske Srbije u mirovnoj operaciji UN na Kipru

Četvrtak, 8.9.2016 | Multinacionalne operacije

Uz zvuke državne himne „Bože pravde“ iz kasarne na Banjici svečano je ispraćen novi kontingent Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).

Uz zvuke državne himne „Bože pravde“ iz kasarne na Banjici svečano je ispraćen novi kontingent Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP).



U multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija u Republici Kipar upućuje se pešadijski vod od 37 pripadnika 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, kao prva jedinica iz sastava RV i PVO, 2 vojna posmatrača i 6 članova patrole koji će izvršavati odgovorne zadatke u misiji započetoj na tom etnički podeljenom mediteranskom ostrvu pre 52 godine.

Svečanosti su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Jovica Draganić, načelnik Uprave za operativne poslove general-major Vojin Č. Jondić, komandant RV i PVO general-major Ranko Živak sa saradicima, pripadnici Centra za mirovne operacije, komandanti jedinica i načelnici ustanova u kasarni „Banjica“ i rodbina i prijatelji srpskih mirovnjaka koji će, u okviru jedanaeste rotacije, zameniti jedinicu Kopnene vojske.

– Odlazak pripadnika 250. raketne brigade za PVD u mirovnu operaciju na Kipru predstavlja nastavak tradicije našeg učešća u mirovnim misijama Ujedninjenih nacija započet još davne 1956. godine misijom na Sinaju. Republika Srbija je privržena idejama i ciljevima Organizacije Ujedinjenih nacija i u granicama svojih mogućnosti aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbednosti u regionu i svetu, naglasio je zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Jovica Draganić, dodajući da su pripadnici Vojske Srbije u misiji na Kipru od 2010. godine, u sastavu slovačko-mađarskog kontigenta, angažovani na zadacima nadgledanja na liniji razdvajanja, sprečavanja obnove neprijateljstva pružanja podrške u sprovođenju humanih asistencija i uspostavljanja i održavanja vladavine prava.



– Ujedinjene nacije su Vojsku Srbije prepoznale kao profesionalnog i osposobljenog partnera koji dosledno i principijelno izvršava postavljene zadatke misije. Time se u najboljem svetlu predstavljaju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i doprinosi jačanju ugleda Republike Srbije. Izvršavanje zadataka van granica Srbije podrazumeva veliku odgovornost, odricanje i požrtvovanje. Dosadašnji rezultati pripadnika Vojske Srbije u ovoj i drugim mirovnim operacijama, ocenjeni najvišim ocenama, potvrdili su veliki ugled srpskog vojnika koji je uvek bio oličenje vrhunskog profesionalizma, vojničkih vrlina i odanosti vojsci i otadzbini – istakao je general Draganić.



Predajući zastavu Srbije kapetanu Vladanu Aleksiću, komandiru voda koji odlazi na Kipar, zamenik načelnika Generalštaba je poručio da svoje dužnosti izvršavaju odgovorno, časno, pošteno i disciplinovano, da delima i ponašanjem u svim situacijama prenose poruke mira i grade odnose prijateljstva i razumevanja.

Povezane vesti