Vojska Srbije je čuvar tradicionalnih vrednosti

Nedelja, 22.10.2017 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin svečano je večeras otvorio štand Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ na ovogodišnjem 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Pod sloganom Snaga sablje i pera Ministarstvo odbrane i Medija centar „Odbrana“ predstaviće se brojnim sadržajima na ovogodišnjem Sajmu knjiga.
 
Prema rečima ministra Vulina, gledajući izložene naslove možemo videti koliko naša vojska misli, koliko diše, koliko razmišlja.
 
– Onda vidite koliko naša vojska ne gleda samo iza sebe, već hoće da pošalje poruku u budućnost, da pošalje poruku da prepoznajemo i razumemo vreme koje je ispred nas. Ovde na ovom štandu videćete našu slavnu istoriju, videćete dnevničke zabeleške ratnika, zabeleške političara, državnika, onih koji su zemlju vodili u najtežim vremenima. Moći ćete da se uverite u njihove sumnje, strahove, nade, u njihove greške i uspehe, ali isto tako moći ćete da vidite čitavu jednu generaciju pisaca koji jasno vide u budućnost i koji već sada razmišljaju kako će naša vojska izgledati u godinama koje dolaze i koji nikada ne zaboravljaju zašto postoji Vojska Srbije. Oni nikada ne zaboravljaju u čemu je smisao postojanja Vojske Srbije, i nije samo u njenoj sili i snazi, već u vrlini koju ta sila i ta snaga čuva. Vojska Srbije se i ovde pokazuje kao čuvar tradicionalnih vrednosti, kao čuvar temeljnih vrednosti, nespornih vrednosti koje srpski narod čuva da bude baš onakav kakav jeste, poručio je ministar odbrane.

Kako je naglasio ministar Vulin, na štandu Ministarstva odbrane „ćemo u ovim sajamskim danima, ali i danima koji budu došli iza Sajma, podeliti ono najbolje što je vojska imala da da, podeliti iskustvo, podeliti znanje“.
 
– I baš zbog toga smo rekli da ćemo, nadam se, idućeg Sajma imati čitavu jednu novu ediciju „Ratnik“ u kojoj će naše najznačajnije starešine izneti svoje uspomene, izneti ono što su radili, ali onako kako vide budućnost, kako vide vreme koje tek dolazi. Da Živojin Mišić nije iza sebe ostavio memoare, da svi naši generali, svi naši ratnici nisu iza sebe ostavili memoare, da nisu ostavili svoje razmišljanje i zabeleške, ne bismo o njima nikada znali dovoljno. A bojim se da o generaciji naših ratnika, generaciji onih koji su nas branili i čuvali, i koji nas i sada brane i čuvaju, ne znamo dovoljno. Kao da smo ponekad tuđom voljom od njih okretali glavu i kao da smo ponekad tuđom voljom, a na svoju sramotu, dopuštali da drugi određuju ko su naši uzori, ko su najbolji, da drugi umesto nas odlučuju i razmišljaju šta treba da zapamtimo, čemu treba da se radujemo, čime treba da se ponosimo. Zato se nadam da ćemo i ovaj Sajam iskoristiti u pripremi za vreme koje dolazi, za vreme u kome ćemo okupiti ono najbolje i ono najdragocenije, ne samo u smislu vojne doktrine, a svakako u smislu vojne doktrine i vojnog iskustva, već i moralnog utemeljenja koje srpska vojska ima, izjavio je ministar Vulin i zaključio da možemo biti ponosni na svoju vojsku „i kada nas brani, i kada se bori za nas ali i kada piše, stvara, peva i sanja“.
 
Prisutnima se obratio i episkop moravički Antonije vikar Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Irineja koji je poželeo srećan početak rada 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i uspešan rad.
 
– Želim da zahvalim Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za predivne publikacije koje su objavili. Ovo ministarstvo ne samo da se modernizuje kao armija snagom svojom i oružjem, već i duhovnim perom, što pokazuju mnoga dela oficira koji su pisali ovde izložene knjige, rekao je episkop moravički Antonije.
 
Večerašnjem svečanom otvaranju štanda Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni posetioci.
 
Interesovanje javnosti za knjige Medija centra „Odbrana“ tokom 2017. godine potvrdilo je značajno mesto i ulogu izdavačke delatnosti ove kuće, ne samo u sistemu odbrane već i na izdavačkoj mapi Srbije. Kako bi opravdali poverenje čitalačke publike pripremili su više od 500 objavljenih izdanja, ali i 25 novih naslova koji će biti predstavljeni u Sali Borislav Pekić i na Platou Laze Kostića od ponedeljka do subote. Druženje sa autorima i potpisivanje knjiga biće upriličeno na štandu Medija centra „Odbrana“ od 17 časova.
 
Eminentne ličnosti iz javnog i društvenog života približiće publici aktuelne i za Vojsku bitne teme u okviru tribina koje se održavaju na sajamskom štandu Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ od ponedeljka do subote u 18 časova.
 
Vojnofilmski centar „Zastava film“ za posetioce štanda Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ pripremio je projekcije filmova koji će biti prikazivani svakoga dana sa početkom u 13 časova.
 
Ove godine, sve one koji žele da se kvalifikuju za sistem odbrane i Vojsku Srbije, čekaće učenici Vojne gimnazije i kadeti Vojne akademije kako bi pružili osnovne informacije o ovim institucijama sistema odbrane.
 
Ovogodišnji Sajam knjiga biće svečano zatvoren 29. oktobra.

Povezane vesti