Центар за обуку Ратног ваздухопловства и ПВО

Центар за обуку Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ЦО РВ и ПВО) реализује индивидуалну специјалистичку обуку војника на служењу војног рока, кадета, ученика и лица из резервног састава која нису служила војни рок са оружјем, као и усавршавања свих категорија кадра (од професионалоних војника до официра, сталног и резервног састава), за специјалности рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, службе ваздушног осматрања и јављања и ваздухопловно-техничке службе.

У свом саставу има команду, командно одељење, ракетна батерију за ПВД „нева М“, самоходну ракетну батерију за ПВД „куб М“, артиљеријско-ракетну батерију за ПВД малог домета, чету ваздушног осматрања, јављања и навођења и чету за обуку ваздухопловнотехничке специјалности.

Центар за обуку РВ и ПВО се налази на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Командант Центра за обуку РВ и ПВО је потпуковник Бранислав Крстић. 

Задаци ЦО РВ и ПВО


Задаци Центра за обуку РВ и ПВО јесу:

  • индивидуална специјалистичка обуке војника на добровољном служењу војног рока и кандидата за професионалне војнике,
  • сертификација обучености војника на добровољном служењу војног рока и кандидата за професиоанлне војнике након завршене индивидуалне специјалистичке обуке,
  • обука кандидата за подофицире родова и служби РВ и ПВО,
  • организација и реализација курсева за додатно оспособљавање подофицира родова и служби РВ и ПВО,
  • контрола и оцењивање контролно-тренажних и бојевих гађања АРЈ за ПВД из састава јединица Војске Србије.

Oбука у ЦО РВ и ПВО


У Центру за обуку РВ и ПВО се реализује индивидуална специјалистичка обука војника на добровољном служењу војног рока за војноевиденционе специјалности родова и служби РВ и ПВО: род АРЈ за ПВД (22 специјалности), служба ВОЈ (11 специјалности) и техничке службе ваздухопловнотехничке специјалности (6 специјалности). У Центру за обуку РВ и ПВО обучавају војници 39 специјалности за потребе РВ и ПВО.

Специјалистичка обука која се реализује у ЦО РВ и ПВО је напредна индивидуална обука којом се стичу неопходна стручноспецијалистичка знања и вештине за војноевиденциону специјалност родова и служби РВ и ПВО, неопходна за самостално руковање и употребу средстава ратне технике.

Структура обуке у ЦО РВ и ПВО:

  • војностручна обука (тактичка обука, ватрена обука, средства и опрема),
  • физичка обука.

Фаза индивидуалне специјалистичке обуке војника на добровољном служењу војног рока траје 6 недеља, односно 30 радних дана или 180 часова.

Циљ обуке је стварање самоувереног и дисциплинованог војника који је физички способан, добро мотивисан, обучен у основним вештинама и који поседује квалитете борца да преживи на бојном пољу и извршава задатке као члан посаде или тима.

Традиције ЦО РВ и ПВО


Центар за обуку РВ и ПВО је формиран 15. децембра 2006. године преформирањем и преименовањем Школског центра Ратног ваздухопловства и ПВО.

За дан јединице одређен је 24. децембар, када се обележава и Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у знак сећања на дан формирања Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу, 24. децембра 1912. године.

Контакт


Адреса: Пуковника Миленка Павловића бб, Батајница
Телефон: +381 (0) 3106-520
Телефакс: +381 (0) 3161-186
Мејл: covipvo@vs.rs

Повезане вести