Летачка обука на хеликоптерима Х-145М

Четвртак, 10.2.2022 | Обука
На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ и у ширем рејону Ниша реализује се редовна обука припадника 98. ваздухопловне бригаде за групно летење на хеликоптерима Х-145М у зимским условима.

Интензивна обука на хеликоптерима Х-145М реализује се од њиховог увођења у оперативну употребу у Војсци Србије како би се оспособио што већи број посада и спремно дочекао долазак нових ваздухоплова овог типа, а овај сегмент је посебно значајан будући да се већина летачких задатака реализује у групи од више ваздухоплова. 

Реализацијом слетања и полетања на необезбеђеном и снегом покривеном терену, као и групних летова на различитим висинама дању и ноћу, пилоти усавршавају управљање и контролу хеликоптера у повољним и у сложеним метереолошким условима, и увежбавају тактичке радње и процедуре неопходне за извршавање задатака трагања и спасавања и ватрене подршке јединицама Копнене војске.

У обуку је активно укључен и технички састав који је задужен за исправност хеликоптера и има кључну улогу у припреми ваздухоплова за летење. 

Вишенаменски лаки хеликоптер Х-145М је намењен за транспорт људи и материјала, трагање и спасавање, медицинско превожење, извиђање, осматрање бојишта и ватрену подршку.

Повезане вести