Борбена обука у ноћним условима на хеликоптерима Ми-35

Петак, 3.4.2020 | Обука
На аеродрому „Морава“ и војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, пилоти и техничари из састава 98. ваздухопловне бригаде реализују борбену обуку у ноћним условима на хеликоптерима Ми-35.

Током обуке, по циљевима на земљи дејствује се невођеним ракетним зрнима и топом 23 милиметра. Циљ је провера посада за реализацију борбених задатака у ноћним условима и унапређење обучености за широки спектар задатака.

За потребе реализације обуке, припадници инжињеријског батаљона из састава Ратног ваздухопловства и ПВО прилагодили су део војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ како би се на самом полигону могло реализовати слетање, полетање и наоружавање хеликоптера.

Хеликоптери Ми-35 (војна ознака ХБ-47) у наоружање Војске Србије уведени су крајем прошле године. Намењени су за извођење борбених дејстава по циљевима на земљи у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снага Копнене војске. Могу изводити дејства по циљевима у ваздушном простору, вршити транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десантирање тимова. Поседују заштиту од дејства пешадијског наоружања и опремљени су савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.

Иако су, по проглашењу ванредног стања, припадници Војске Србије широм земље ангажовани на бројним задацима сузбијања заразне болести ковид-19, кључне активности обуке у јединицама не престају, како би Војска Србије остала спремна и способна за реализацију свих задатака из додељених мисија.

Повезане вести