Министар Вулин у Команди за обуку Војске Србије

Понедељак, 31.7.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је данас Команду за обуку Војске Србије у касарни „Топчидер“.

Командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић упознао је министра одбране са мисијом, надлежностима и задацима, наглашавајући да су реализацијом планираних садржаја обуке значајно унапређене способности припадника свих видова и родова Војске Србије.

Министар Вулин, том приликом, је истакао да је висока обученост наших старешина и сваког нашег војника од највећег могућег значаја за војску.

- Српски војник се увек одликовао својом љубављу према слободи, својим осећајем одговорности, дужности, али и изузетном и високом обученошћу. Могуће је да неко има бољу технику од нас, али није могуће да неко има бољег војника од нас, да има боље обученог војника од нас. Ипак, без обзира на велике напоре које улаже и Министарство и Војску, које улаже Генералштаб, које улаже Команда за обуку, све то није довољно без помоћи читаве државе и читавог друштва. Зато ми морамо да нађемо начине да поново у процес обуке уведемо и оне који нису припадници војске. Ниједна војска на свету није довољно бројна, и ниједна војска на свету није довољно спремна за изазове који су пред нама уколико нема подршку читавог становништва, уколико нема подршку свих грађана једне земље – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, да би то било могуће, морамо да размишљамо о начинима и механизмима како да вратимо обученост, како да вратимо одређене курсеве, како да вратимо одређене технике по којима би се најшире становништво поново обучавало свим оним вештинама и знањима која су потребна да би се бранила земља.

- Команда за обуку ради изузетан посао, наша војска може да се мери са било којом другом армијом по нивоу и квалитету обучености, али без подршке читавог народа, то једноставно неће бити довољно, и Срби то себи, сигурно неће допустити – закључио је министар Вулин.

Повезане вести