Почела ваздухопловна вежба Air Solution 2018

Уторак, 18.9.2018 | Обука

Mеђународна ваздухопловна тактичка вежба „Air Solution 2018“ у којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Румунског ратног ваздухопловства почела је данас у ваздушном простору Србије и Румуније.

Mеђународна ваздухопловна тактичка вежба „Air Solution 2018“ у којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Румунског ратног ваздухопловства почела је данас у ваздушном простору Србије и Румуније. У својству посматрача у вежби учествују припадници Националне гарде Охаја.

Тродневна вежба се реализује уз учешће ловачке, ловачко-бомбардерске и транспортне авијације и хеликоптерских јединица ангажованих на задацима трагања и спасавања. 

Планирано је да припадници два ваздухопловства заједно увежбавају извршавање задатака контроле и заштите ваздушног простора, решавање кризних ситуација у ваздушном простору у граничном појасу између две земље као и задатке ваздухопловне подршке и трагања и спасавања. 

Задатке опслуживања ваздухоплова на земљи обављају припадници матичких јединица који су за ову прилику распоређени на аеродромима суседне земље. 

Првог дана вежбе активни су били транспортни авиони АН-26 и Spartan C-27 који су превезли људство и технику неопходне за овај задатак. 

Након прелета авиона Орао у Румунију, на аеродром „Батајница“ су, у пратњи српских авиона МиГ-29, слетела два авиона МиГ-21 румунског Ратног ваздухопловства чиме је завршен први дан вежбе.

Ваздухопловна тактичка вежба српског и румунског ратног ваздухопловства „Air Solution 2018“ реализује се по пети пут, а прва вежба је одржана 2009. године.

Повезане вести